Afbeelding
2016

Jaarbeeld van Bussum: november

Algemeen

BUSSUM - Han ter Heegde wordt de burgemeester van Gooise Meren. Dat wordt deze maand bekend gemaakt. 

Ter Heegde (58) bekleedt nu, al twaalf jaar, het burgemeestersambt van Heerhugowaard en gaat vanaf komend jaar aan de slag. 

Buurtbewoners vrezen plannen Deen-supermarkt Laarderweg
Enkele buurtbewoners rond de Laarderweg vrezen de bouwplannen van de Deen-supermarkt aan de Laarderweg. Dat hebben ze laten weten aan de gemeente. De supermarkt aan de straat heeft plannen om volgend jaar te gaan verbouwen en een stuk groter te worden. Met de grotere supermarkt hebben de bezwaarmakers geen problemen, wel met de groter parkeerplaats achter het pand.

Problemen met speelveldje Korte Godelindedwarsstraat worden aangepakt
De overlast van het speelveldje aan de Korte Godelindedwarsstaat voor naaste buurtbewoners moet snel tot het verleden behoren. De gemeente gaat aan de slag met de problemen, zo heeft de buurt te horen gekregen. Afgelopen zomer trokken buurtbewoners aan de bel omdat ze de herrie en het vandalisme zat waren. Het probleem bleek al veel langer te spelen. 

Noodzaak vertrek Emmaschool wordt met de week groter
De noodzaak dat de Emmaschool naar een ander schoolgebouw vertrekt wordt met de week groter. Dat stellen de ouders van de Emmaschool-jeugd. De problemen met het schoolgebouw en de noodlokalen worden nu steeds vervelender. De afgelopen jaren waren er al problemen met de vloeren en elektra en afgelopen week gaf ook de riolering de geest. De schooljeugd kon niet meer naar de wc en de hele dag geen handen wassen. Ondenkbare toestanden, maar het gebeurt zelfs op een school in een van de meest dure wijken van het land. 

Andere wet: school moet noodgedwongen klas naar huis sturen
De Bussumse Juliana Daltonschool heeft twee keer een klas naar huis moeten sturen omdat er geen vervanger was voor een zieke leerkracht. Dat komt door een veranderde wet. Meerdere Naarder en Bussumse scholen hebben er last van. Ze trekken aan de bel. De scholen moeten door de veranderde wet 'Werk en zekerheid' hun reserve-leerkrachten een contract geven als ze per half jaar enkele keren opgeroepen worden. Dat gaat de scholen te ver, mede doordat het teveel geld kost.

René Sweijen en Han van Wees keren terug op raadszetel
Raadsleden René Sweijen en Han van Wees keren terug op hun raadszetel. De twee GOP'ers deden een maand eerder een stapje terug na het gerommel binnen hun partij. 

Bezwaarmakers: 'Supermarkt op plek Scapino levert desastreuze problemen op'
Het verplaatsen van de AH-supermarkt van de Veerstraat naar het Scapino-terrein levert desastreuze problemen op. Dat stellen planologen Ben de Veth en Kees Flink. Ze maken bezwaar tegen het voornemen om de supermarkt te verplaatsen, zo hebben ze aan de gemeente laten weten. Er wordt al veel langer gesproken over een grote supermarkt op het Scapino-terrein. Nadat eerdere plannen de afgelopen jaren van tafel werden geveegd, wordt er nu achter de schermen toch weer gewerkt aan plannen om de supermarkt te verplaatsen. 

Stedenband met Valasske Mezirici wordt ontbonden
De stedenband tussen Bussum en Valasske Mezirici wordt ontbonden. Dat gaat de gemeente aan de bestuurders van het Tsjechische stadje laten weten. De gemeente kent momenteel twee stedenbanden. Bussum dus met Valasske Mezirici, Naarden met Uhersky Brod. Het behouden van twee stedenbanden kost volgens de gemeente teveel geld en teveel werk.

Tabakszaak Jansen stopt ermee
De laatste weken van de tabakszaak aan de Spiegelstraat breken aan. Na meer dan 90 jaar gaat de zaak na december voorgoed op slot, verkoper Willem Jansen had de zaak zelf 30 jaar onder z'n hoede en stopt er nu mee. De Bussumer hakte de knoop om er mee te stoppen enkele maanden eerder door. 

Gooise Meren wil anderhalf miljoen als compensatie
Het gemeentebestuur wil maar liefst €1.510.588 zien van Weesp voor het verlies van de Bloemendalerpolder. Dat schrijft de gemeente Weesp in de begroting voor volgend jaar. Gooise Meren eist het bedrag voor de grenscorrectie die is doorgevoerd toen Muiden, Naarden en Bussum tot Gooise Meren fuseerden. Muiden heeft als zelfstandige gemeente kosten gemaakt voor de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk Weespersluis, maar krijgt door de grenscorrectie daar nu geen inkomsten uit.

Uit de krant