Afbeelding
Foto: PR
foto’s

Groen Schoolplein Julianaschool Kwartellaan feestelijk geopend

Algemeen

BUSSUM - In aanwezigheid van demissionair-wethouder Geert-Jan Hendriks, sponsoren, ouders en alle schoolkinderen is het groene en gezonde schoolplein van de Julianaschool Kwartellaan in Bussum gisteren feestelijk geopend. 

Ontwerper Jan de Wilgenman danste met de kinderen de wilgendans en het nieuwe insectenhotel werd onthuld. Het plein werd dankzij crowdfundingsacties en sponsoren gerealiseerd en eind 2021 aangelegd. Vanwege de coronamaatregelen schoof de opening door naar dit voorjaar. 

Tijdens de opening bedankte directeur Marjolein van Gelsdorp de vele donateurs en sponsoren, waaronder Vereniging Vrienden van het Gooi, Lakeland Foundation, gemeente Gooise Meren, JOGG, Samen Sneller Duurzaam, Proceon en SKBNM en de ouderverenigingen van de Julianaschool en de SKBNM. “Het is heel bijzonder dat we zo’n groot schoolplein als deze hebben kunnen veranderen in een echt groen en gezond schoolplein”, aldus Van Gelsdorp. “Dat hebben we te danken aan al deze bijdragen en niet te vergeten aan het enthousiasme van ouders en leerkrachten uit de werkgroep.” 

Het allermooiste schoolplein 

Ook demissionair-wethouder Hendriks was onder de indruk. “Dit plein is een voorbeeld voor veel andere scholen en ik denk dat we wel mogen zeggen dat dit het allermooiste schoolplein is van Gooise Meren.” Hij benadrukte het belang van samen spelen want: “Wat op het schoolplein gebeurt, is misschien wel belangrijker dan wat er ín de school gebeurt. Als je goed kunt spelen en bewegen, dan kun je ook goed leren.” 

Wilgendans Jan van Schaik, ook bekend als Jan de Wilgenman, ontwierp het schoolplein en legde deze eind 2021 aan. Hij richtte een voedselbos is, maakte een buitenlokaal, sloeg een waterbron voor een speelpomp en realiseerde een fantastisch klimavonturenbos. Bij de opening danste Jan opnieuw de wilgendans met de kinderen, hetgeen hij ook deed bij het begin van de aanleg. Beelden van de aanleg, gemaakt door leerlingen van groep 6, zijn terug te zien op het YouTube-kanaal ‘Werkgroep Groen en Gezond Schoolplein’.

Voordelen van groen en gezond spelen 

De plannen voor een groen en gezond schoolplein ontstonden eind 2019 bij een groep ouders en leerkrachten. Een groen schoolplein is beter bestand tegen hittestress en zet kinderen aan tot meer creativiteit en anders spelen. Onderzoek toont aan dat er op groene schoolpleinen minder ruzies zijn en er meer sociale steun is. Leerkrachten, ouders en de kinderen van school en de buitenschoolse opvang (bso) gaan nu aan de slag om het plein te onderhouden en te gebruiken voor natuur-educatie.

Tijdens de wilgendans.
De onthulling van het insectenhotel.
Demissionair-wethouder Hendriks roemde het vernieuwde schoolplein.

Uit de krant