Afbeelding

D66 door het stof om onderzoek, raadsleden treden terug

Algemeen

BUSSUM - D66 heeft donderdagavond voor de complete gemeenteraad excuses gemaakt voor het onderzoeksverzoek naar wethouder Paul Barneveld (VVD). De raadsleden, Françoise Clijsen en Gerrit Kingma, namen na een ontroerend betoog ook afstand van een eventuele raadszetel voor de volgende gemeenteraad. 

"We betreuren het hoe we deze zaak de afgelopen week aangepakt hebben. We hebben geen enkele hoor en wederhoor gepleegd en hebben met het verzoek onterecht schade toegebracht aan de wethouder. We hebben het verkeerd gedaan. Door het voorval hebben we besloten afstand te doen van een raadszetel", verklaarde Clijsen tegenover de gemeenteraad en het college van B&W. De Bussumse was erg emotioneel door het voorval en nam even een moment rust. 

De raadsleden hadden veel ontzag voor het excuus van D66. "We wensen u heel veel sterkte", reageerde VVD-raadsnestor Jan Zegering Hadders namens de raad. Ook de burgemeester reageerde: "We hebben met z'n allen veel respect voor uw excuses. Het was een zwaar moment. Wat ons betreft hebben we nu samen de lucht geklaard." Nadat er even geschorst werd, stapte ook wethouder Barneveld op het duo af om de excuses te aanvaarden. 

Onderzoek
D66 zorgde afgelopen week voor veel ophef door aan te kondigen te gaan vragen om een integriteitsonderzoek naar wethouder Barneveld. De democraten deden dat nadat een week eerder bekend werd dat Barneveld het project MOB-complex afstaat aan de burgemeester omdat de wethouder er zelf over nadenkt om één van de te bouwen huizen te kopen. D66 stelde dat het overdragen van het project door de wethouder de schijn van belangenverstrengeling oproept. 

Uit de krant