Afbeelding
Foto: Nelli Hakopian

Stekjes ruilen bij de mini plantenbieb

Algemeen

BUSSUM - Nelli Hakopian wilde in de minder prettige tijden van isolatie van de afgelopen maanden heel graag mensen op een bijzondere manier bij elkaar brengen. Daarom is ze sinds kort begonnen met haar eigen mini plantenbieb, waar iedereen planten en stekjes kan komen ruilen.

"Een aantal jaar geleden kwamen er in Bussum spontane ideeën om een boekenruil voor je huis te beginnen, of zelfs voor keukenproducten", vertelt Hakopian. "Dat was voor mij een hele leuke ingang om tot dit idee te komen. Het is een leuke en buitengewone manier om een buurtsamenwerking te organiseren en planten uit te wisselen. Als sommige planten bij jou rijkelijk groeien, dan kun je dat delen met anderen. Mijn minibieb is net pas geboren en inmiddels de tweede ruilplaats in Bussum. Hij is voor iedereen toegankelijk en het is dag en nacht in de warme periode buiten aanwezig." Er kwamen veel leuke reacties op de komst van de minibieb van Hakopian en wordt inmiddeld met liefde bezocht. "Ik zie dat mensen blij plantjes komen ophalen, en dat mag ook als je niets te ruilen hebt. Wel op voorwaarde dat je het opgehaalde plantje met liefde verzorgt."


Er worden veel verschillende soorten plantjes aangeboden in de minibieb, waardoor er voor iedereen wel iets is. "Alles is populair. Sommigen komen voor een kamerplant of voor een paprika stek, anderen willen een vetplant of hangplanten. Het is heel divers. Wat ik wel merk is dat er veel beweging is, de planten blijven niet lang staan." Na de zomer hoopt Hakopian dat ze door kan gaan met de minibieb en dat hij tot een kas kan groeien, waardoor er in de winterperiode ook wat leuks te ruilen is.

Kruidengeneeskunde

Hakopian heeft zelf niet zomaar enkel 'groene vingers'. "Dat komt door mijn vak. Ik ben fytotherapeut, oftewel kruidengeneeskundige. Ik gebruik kruiden(tincturen) in mijn praktijk om mensen ermee te helpen in hun genezing. Kruiden en plantenwereld is heel speciaal en is de genezing ermee ook heel individueel. Wat bij de ene persoon past kan bij iemand anders weer niets doen."

Als een jong meisje is Hakopian opgegroeid in een gezin van artsen. Haar moeder heeft jaren lang als reguliere arts gewerkt. Hakopian: "Na een tijd zag ze dat de reguliere medicijnen vooral bij jonge kinderen heel heftig werkten en is ze zelf ook meer in het milde van de traditionele kruidengeneeskunde gaan zoeken. Zo heb ik heel vaak met mijn moeder de kruidenwandelingen gemaakt en daarna dit ook zelf als beroep gekozen. Ik ben in mijn hart en nieren een kruidengeneeskundige. Mensen die mij kennen weten dat, je komt niet weg zonder een kopje kruidenthee."


Elfjes principe

De natuur is voor Hakopian heel belangrijk en ze vindt het ook interessant wat voor planten er rijkelijk in de tuin groeien. "Velen zien die planten als onkruid in de tuin. Ik geloof dat ze niet voor niets daar groeien. Er wordt je zachtjes iets 'toegefluisterd'. Wij zijn een deel van de natuur, maar onze ogen en oren zijn niet zodanig ontwikkel om alles te kunnen zien en lezen wat de natuur ons te vertellen heeft." Daarom volgt zij uit de natuurwetten het 'elfjes-principe': heb je er tien geteld dan mag je de elfde plukken, gebruiken of weggeven. "Zo blijft de natuur intact en mag de mens het blijven gebruiken. Zolang je voor jezelf dat kan volgen, dan voldoe je aan een respectvolle manier van het natuurgebruik."

De plantenbieb van Nelli Hakopian is dagelijks te bezoeken aan de T. B. Huurmanlaan in Bussum. 

Uit de krant