Afbeelding
Foto: Pixabay

Landelijk afsprakennummer voor coronatest wordt maandag bekend

Algemeen

BUSSUM - Mensen met (milde) coronaklachten kunnen vanaf 1 juni een afspraak maken voor een coronatest. Voor het maken van een afspraak komt een speciaal gratis 0800 telefoonnummer beschikbaar. Dit nummer wordt pas maandag 1 juni om 8.00 uur bekend gemaakt.

Achter dit nummer werken getrainde telefonisten. Zij werken voor alle GGD’en in Nederland. Zij mogen vragen naar de klachten die mensen hebben en noteren die ook als ze COVID-19 gerelateerd zijn. Alleen mensen die klachten aangeven die volgens het overzicht van het RIVM passen bij COVID-19 krijgen een afspraak. Zonder klachten heeft het geen zin om u te laten testen. De telefonisten kunnen in het systeem direct zien of er bij een GGD plaats is en nadat de afspraak is gemaakt, sturen zij de aanvrager van de test een bevestiging per e-mail en/of sms. Zij bellen ook de mensen terug waarvan het laboratorium een negatieve uitslag heeft teruggegeven, dus als er geen sprake is van corona. Als de coronatest-uitslag positief is, dus als er sprake is van corona, dan wordt deze persoon benaderd door de GGD van zijn/haar woonplaats en vindt er een bron- en contactonderzoek plaats.

Wie nu vragen heeft kan bellen met het landelijk informatienummer van de overheid via 0800-1351. Op de websites van de Rijksoverheid en RIVM staan antwoorden op veel gestelde vragen. Het callcenter van de GGD is op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur te bereiken via 035-6926400. Vanaf 6 juni ook in het weekend!

Uit de krant