Afbeelding
Foto: Pixabay

Premier Rutte: 'We hebben vertrouwen, maar moeten waakzaam blijven'

Algemeen

BUSSUM - Goed nieuws vanuit het kabinet zojuist. De cijfers vertonen een dusdanig beeld dat de versoepelende maatregelen - voorlopig tot 15 juni - doorgevoerd kunnen worden. "Het is een grote en spannende stap, waarbij we oog houden voor het groter geheel. We hebben vertrouwen, maar moeten waakzaam blijven", aldus premier Rutte. Hij vraagt opnieuw of iedereen zich aan de RIVM-maatregelen wil houden. "Voorzichtigheid en economisch belang liggen in elkaars verlengde. Een tweede lockdown is slechter voor de economie."

Heel fijn is dat de bezoekregeling in de verpleeghuizen en gehandicapte zorg vanaf 25 mei op meer locaties versoepeld gaat worden. Het perspectief is dat vanaf 15 juni de bezoekregeling landelijk wordt aangepast. Vanaf 1 juni kan de dagbesteding ook weer beginnen. Minister Hugo de Jonge noemt dit 'de terugkeer naar meer nabijheid'.

Horeca

Horeca, bioscopen en theaters mogen vanaf 1 juni vanaf 12.00 uur binnen dertig gasten (wel reserveren) ontvangen. Het personeel wordt - in tegenstelling tot eerdere berichten - niet meegerekend. Op de terras geldt geen maximale groepsgrootte. Ook de musea (vooraf aanmelden) mogen de deuren weer openen. Overal geldt: houdt anderhalve meter afstand tot elkaar (uitzondering voor mensen uit hetzelfde huishouden) en vooraf een checkgesprek. Feestcafés en clubs blijven voorlopig nog gesloten. Dat geldt ook voor sportscholen. Met deze laatste sector is het kabinet in gesprek en hoopt dat de sportscholen eerder dan 1 september weer aan de bak kunnen.

Onderwijs

De middelbare scholen beginnen op 2 juni weer. De leerlingen mogen niet allemaal tegelijk naar school komen. De schooldirecties zullen met werkbare roosters moeten komen. Rutte: "De bedoeling is dat elke leerlingen fysiek onderwijs krijgt, en dat mag zich niet beperken tot een mentoruurtje of toetsen." Scholieren moeten zoveel mogelijk op de fiets komen en voor leerlingen die ver weg wonen, moet speciaal vervoer worden geregeld. De basisscholen en de buitenschoolse opvang mogen op 8 juni weer volle kracht vooruit ("tenzij dit niet verantwoord is"). Vanaf 8 juni is de noodopvang alleen nog beschikbaar (tot 1 juli) voor leerlingen van ouders die werken in de zorg (avond/nacht/weekend). Hierover worden afspraken gemaakt met kinderopvang en gemeenten. Op 15 juni gaan het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs (hbo en universiteiten) weer beperkt starten met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. In tram, (water)bus, metro en trein is met ingang van 1 juni voor reizigers van 13 jaar en ouder het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Dit geldt niet voor stations, haltes en perrons; daar is een mondkapje niet verplicht. Iedereen houdt hier 1,5 meter afstand tot anderen. Reizigers die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van 95 euro krijgen.

Testen

Het kabinet blijft er naar streven dat iedereen met coronaklachten zich vanaf 1 juni - zonder tussenkomst van een arts - bij de GGD kan testen. Er komt hiervoor een landelijk telefoonnummer beschikbaar. De GGD krijgt ook de taak van actieve nazorg.

Zomervakantie

Of de zomervakantie in Europa kan doorgaan? Daar kon premier Rutte geen volledig antwoord op geven."We zullen binnenkort aan Nederland laten weten hoe wij aankijken tegen vakanties in Europa (of zelfs daarbuiten). Op dit moment geldt code Oranje (alleen reizen indien strikt noodzakelijk)."

RIVM-maatregelen

Voor iedereen blijft gelden: Was vaak de handen, hoest en nies in de binnenkant van de elleboog, gebruik papieren zakdoekjes om de neus te snuiten en gooi deze daarna weg, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (twee armlengtes) van anderen, 70-plussers of mensen met een kwetsbare gezondheid zijn extra voorzichtig, werk zoveel mogelijk thuis (blijf thuis bij verkoudheidsklachten), vermijd drukte (ga weg als een1,5 meter afstand tot anderen niet gehouden kan worden). Wellicht kunnen er dan per 1 juli weer stappen (versoepeling) worden gezet.

Uit de krant