Straten zijn leeg en verlaten.
Straten zijn leeg en verlaten. Foto: © Bob Awick

Horeca baalt van gedwongen sluiting

Algemeen corona

GOOISE MEREN Alle eet- en drinkgelegenheden door het hele land zijn sinds zondag 18.00 uur gesloten vanwege het coronavirus. Hoe gaan ze hiermee om? Wij benaderden enkel horeca-ondernemers om te vragen hoe zij hiermee omgaan.

In de Kapelstraat, de horecastraat van Bussum, kan nergens meer gegeten worden. Maar wat dan? Trev's soep heeft -net zoals vele andere zaken- besloten in te zetten op thuisbezorging. "Wij gaan ook overdag bezorgen tussen 11.30 en 20.00 uur. Dat is uiteraard met contactloos betalen."

Het Vestinghotel in Naarden-Vesting is gewoon geopend, maar dat geldt niet voor het restaurant en de bar. Op site staat hoe ze hier mee omgaan. "Wij zorgen dat er een fles wijn of water klaar staat. Ontbijt serveren we enkel in overleg. Eten serveren we op de kamer, hierbij maken we geen gebruik van de eigen keuken maar van de beschikbare bezorgservices. De gasten mogen pizza, patat, Thais of iets anders eten op de hotelkamer."

Tekst loopt door onder de foto.


Het Vestinghotel in Naarden. © Bob Awick 

In Bussum centrum zit 'Njoyz van ondernemer Tom Geniets. "Het kwam voor ons als een donderklap bij heldere hemel dat we dicht moesten. Ik hoorde het op tv en we zijn direct naar de zaak gegaan. Zondag zijn wij altijd dicht, maar we zijn er wel gelijk heengegaan. We hebben alle apparatuur zoveel mogelijk uitgezet, voedsel weg moeten gooien of meegegeven aan het personeel of ingevroren. Ik heb vier man in dienst en direct tijdelijke WW-uitkering aangevraagd. De vaste lasten gaan door, we hopen echt dat we na 6 april weer open mogen. Overigens waren de reacties van onze klanten hartverwarmend. We gaan ons nu storten op catering en hopen dat mensen daar gebruik van willen maken. Voor ons staat de gezondheid op nummer één. We keuren daarom het besluit niet af, maar het doet ons als ondernemers wel pijn."

Bij Hotel Restaurant Het Rechthuis in Muiderberg zijn ze maar begonnen met een grote schoonmaak nu het restaurant helemaal dicht moet. Allerlei boekingen zoals vergaderingen, bruiloften en andere bijeenkomst zijn geannuleerd. Nog een enkele overnachting is blijven staan. "We mogen nog net roomservice bieden, maar om daar nu de keuken voor open te houden...", reageert Hannelies van der Vliet. Zij heeft haar seizoenspersoneel, dat 1 april zou beginnen, laten weten dat ze voorlopig nog niet kunnen beginnen. "Het is nu stilzitten, adem halen en wachten tot het overgaat."

Eigenaar Rogier Jansen van café ’t Raedthuys in Bussum ging zaterdagnacht al dicht. "Ook onder onze gasten zijn er diverse op hogere leeftijd met (minimale) dagelijkse kwalen. We kunnen het niet maken om deze groep bloot te stellen aan het virus."

Uit de krant