Afbeelding
Foto: G.J. Schultz

Vattenfall zet plannen met biomassa door; wethouder baalt

Algemeen

GOOISE MEREN - Vattenfall wil de plannen om een biomassacentrale in Diemen te bouwen niet herzien. Dit blijkt uit een brief die Vattenfall aan de colleges van burgemeester en wethouders van Diemen, Weesp en Gooise Meren heeft gestuurd. Wethouder Barbara Boudewijnse van Gooise Meren is 'niet verrast, maar wel teleurgesteld'.

Recent zaten wethouders van de drie gemeenten met Vattenfall (voorheen Nuon) om tafel om hun zorgen en bezwaren te uiten en af te zien van de voorgenomen bouw van de biomassacentrale. Zorgen zijn er over de luchtkwaliteit in de omgeving, over de duurzaamheid van het grootschalig toepassen van biomassa en de effecten van grootschalig houtverbruik en houtkap.

Vattenfall blijkt niet gevoelig voor deze argumenten en zet de plannen voor de biomassacentrale gewoon door. Het bedrijf wil binnen één generatie volledig fossielvrij zijn, is de uitleg. Biomassa is een van de warmtebronnen die het bedrijf daarvoor wil gebruiken, naast geothermie, aquathermie en restwarmte van datacenters. Ook gaat een kolencentrale dicht, ontwikkelt het bedrijf grote zonneprojecten en bouwt windparken op de Noordzee. Vattenfall is ervan overtuigd dat al deze bronnen nodig zijn om fossielvrij leven mogelijk te maken en de klimaatdoelen te realiseren, schrijft het bedrijf.

Het energiebedrijf meent dat de biomassa die in deze regio gebruikt gaat worden, uit 'laagwaardige bijproducten van de houtverwerkende industrie' bestaat. Daarbij 'wordt er nooit meer hout geoogst dan er bijgroeit'. Vattenfall werkt alleen met leveranciers die voldoen aan de strengste duurzaamheidseisen zoals staat in het Energieakkoord.

Desondanks is wethouder Boudewijnse niet overtuigd. "Dit is geen duurzame oplossing voor het energievraagstuk", meldt zij in een schriftelijke reactie aan deze krant. "Gooise Meren blijft samen met Diemen en Weesp optrekken om de komst van de biomassacentrale te voorkomen. Wij zullen dit blijven aankaarten, ook bij de landelijke politiek in Den Haag.”

Uit de krant