Afbeelding

Geen versnelde maatregelen kunstgras na alarm autobandenbranche

Zorg & gezondheid

GOOISE MEREN - De gemeente wacht nog even met het nemen van maatregelen vanwege eventuele kankerverwekkende stoffen op voetbalvelden van kunstgras. Er wordt gewacht op de resultaten van het RIVM-onderzoek. Dat laat een woordvoerder weten.

Afgelopen weekend presenteerde de autobandenbranche (VACO) een onderzoek met als resultaat dat 58 van de 60 onderzochte kunstgrasvelden kankerverwekkende stoffen bevatten. Een gezondheidsnorm voor de rubberen korrels op de velden bestaat niet, maar het gaat in al deze gevallen om hogere concentraties dan is toegestaan in consumentenproducten. Enkele experts noemden het voor de camera's van de NOS 'verstandig om te stoppen met kunstgrasvelden'. 

Het onderzoek van de autobandenbranche staat los van het onderzoek door het RIVM dat momenteel gedaan wordt. Voor dat onderzoek worden honderd Nederlandse kunstgrasvelden onder de loep genomen, waaronder een van de velden van SDO. De gemeente laat weten de resultaten van dat onderzoek af te wachten voordat er eventueel maatregelen genomen worden omtrent de kunstgrasvelden. 

Gemeente heeft aandacht voor gevaren
De eventuele gevaren van kunstgraskorrels hebben wel 'de volste aandacht' van de gemeente. Er wordt momenteel, samen met de voetbalclubs gekeken, per kunstgrasveld bekeken met welke soort rubberkorrels de velden worden gevuld. Als straks de resultaten van het RIVM-onderzoek gepresenteerd worden, weet de gemeente welk kunstgrasveld gevaarlijke korrels heeft. De gemeente oriënteert zich - om straks niet onnodig tijd te verliezen - al op alternatieven. 

Uit de krant