Afbeelding
Foto: Jessica de Jong
Video

Burgemeester: 'Eventuele lege BSOV-zetels ook democratie'

Politiek

GOOISE MEREN - Als de politieke partij Behoud Speelpark Oud Valkeveen (BSOV) komende woensdag na de gemeenteraadsverkiezingen één of meerdere zetels heeft en deze leeg laat, dan is dat hun democratisch recht. Dat stelt burgemeester Han ter Heegde. 

BSOV werd met veel tumult opgestart door de mensen achter Speelpark Oud Valkeveen. Dat gebeurde nadat de gemeenteraad de 'vermakelijkhedenretributie' doorvoerde, een bedrag dat het speelpark zou moeten gaan betalen voor elke bezoeker. Het speelpark was fel tegenstander De politieke partij was een van de protestacties om er voor dat zorgen dat deze 'prettax' weer zou worden afgeschaft. Met vele posters volgde een campagne op jacht naar raadszetels. Saillant detail: op de kieslijst van BSOV stond geen enkele bewoner van Gooise Meren. Daar kwam nog eens bovenop dat BSOV naast de campagne nergens van zich liet horen: debatten en andere politieke bijeenkomsten werden zonder antwoord op uitnodigingen genegeerd. 

BSOV heeft de buit al binnen
Nog voor de verkiezingen schafte de gemeenteraad de 'vermakelijkhedenretributie' afgelopen maand weer af. BSOV had daarmee haar gewenste resultaat en maakte bekend zich terug te trekken. Dat blijkt echter niet helemaal te kunnen: de politieke partij staat al op de stemformulieren en er kan gewoon op gestemd worden. Sterker nog: als de partij zetels behaalt, worden deze gewoon toegewezen. Omdat BSOV al laat weten af te zien van de behaalde raadszetels, zullen deze zoals de wet dat bepaalt leeg blijven. Daar wordt op het gemeentehuis overigens nog wel op gestudeerd. 

Burgemeester Han ter Heegde noemt het leeg laten van de eventuele raadszetels door BSOV dus het democratisch recht van de partij. "Maar het is wel goed dat we dit scenario duidelijk kenbaar maken zodat mensen het ook weten als ze op de BSOV stemmen", zo stelt Ter Heegde. 

De gemeenteraadsverkiezingen zijn komende woensdag. 

Uit de krant