Afbeelding
Foto: Bob Awick

Fouten gemaakt met rapport ex-burgemeester Heijman

Politiek

BUSSUM - De onderzoeker naar de declaraties en het handelen van ex-burgemeester van Bussum Henk Heijman, hoogleraar Marcel Pheijffer, heeft fouten gemaakt. Dat stelt het College van beroep voor het bedrijfsleven na een hoger beroep dat Hart voor BNM tegen hem had aangespannen. Het College geeft Pheijffer een officiële waarschuwing. 

Het College van beroep voor het bedrijfsleven verklaart het hoger beroep van de lokale partij gegrond en stelt dat de conclusies van Pheijffer over de rechtmatigheid van de declaraties van Heijman 'een deugdelijke grondslag ontberen'. Verder stelt het College dat 'de conclusies berusten op een onverdedigbare en ondeugdelijke opvatting over rechtmatigheid en daarom geen stand kunnen houden'. Pheijffer heeft volgens hen verkeerd gehandeld. 

Pheijffer onderzocht het handelen van burgemeester Henk Heijman nadat de (toen nog) burgemeester van Bussum in opspraak raakte vanwege mogelijk onterecht verkregen vergoedingen omdat hij niet in Bussum woonde. Het was één van de punten van de hele affaire rond de burgemeester en zijn woonplaats. Al voor dat het rapport gepresenteerd werd stapte Heijman op. 

Hart voor BNM erg blij met uitspraak
Fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM reageert opgetogen dat er nu een uitspraak ligt. "Deze uitspraak bevestigt wat wij al jaren wisten. Heijman heeft onrechtmatig tienduizenden euro's gedeclareerd. Geld dat van de inwoners van Bussum was", zo stelt ze. "Heijman fraudeerde, Remkes wist dat, want de wetgeving is heel duidelijk over declaraties van burgemeesters. Remkes huurt met een grote zak geld een hoogleraar in om de fraude recht te praten.  De accountantskamer durft kennelijk een autoriteit op het gebied van accountancy niet aan te pakken. Gelukkig heeft het onafhankelijk College van Beroep voor het bedrijfsleven wel gehakt gemaakt van dit onderzoek en durfde zij een hoogleraar die fraude recht praat een waarschuwing op te leggen." 

De hele uitspraak is hier te lezen. 

Uit de krant