Afbeelding

Wethouder Sanderse onder vuur vanwege spoorwegovergang Comeniuslaan

Politiek

NAARDEN/BUSSUM - Wethouder Marleen Sanderse wordt op het matje geroepen vanwege haar optreden en gedane beloftes rond de spoorwegovergangen aan de Comeniuslaan. De wethouder moet in een interpellatiedebat, aangevraagd door Hart voor BNM en gesteund door de VVD, uitleg geven over de gang van zaken. Een deel van de gemeenteraad voelt zich door Sanderse misleid.

De gemeente moest de afgelopen tijd keuzes maken over hoe ze de spoorwegovergang in de toekomst ingericht willen hebben. Met of zonder auto's, met hele of halve bomen, dat soort zaken. Omwonenden pleiten voor het afsluiten van de overgang voor autoverkeer. Dat standpunt wordt gedeeld door onder andere Hart voor BNM dat deze keuze met een motie wilde laten vastleggen. De motie kreeg, na enkele toezeggingen van Sanderse, geen steun van de gemeenteraad.  En juist om die toezeggingen draait het nu.

De gemeenteraad heeft geen zeggenschap
De wethouder beloofde de ontwerpen eerst voor te leggen aan de gemeenteraad. De raad kon op haar beurt dan zelf beoordelen of de situatie veiliger zou worden. Sanderse deed daarmee voorkomen dat de gemeenteraad nog zeggenschap had over de ontwerpen, achteraf bleek dat helemaal niet zo te zijn.

De wethouder stelt dat 'achteraf gezien de formulering niet gelukkig is geweest'. "De wethouder heeft een rookgordijn opgeworpen over welke maatregelen er wel of niet genomen konden worden en vooral ook over welke zeggenschap de gemeenteraad er nog over had. We wisten gewoon niet waar we aan toe waren en moesten het dus doen met verkeerde informatie", vertelt Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM.

Er waren eerder al veel meer klachten over de spoorwegovergang
Er was hoe dan ook al veel te doen over de spoorwegovergang aan de Comeniuslaan en de andere spoorwegovergangen door Naarden en Bussum. Er spelen ook nog klachten over het gebrek aan burgerparticipatie en het (te) laat toesturen van enkele onderzoeken over de spoorwegovergangen aan de gemeenteraad.

De wethouder moet zich verantwoorden aan de gemeenteraad
Het belooft woensdag nu een heet avondje te worden voor Sanderse: de wethouder zal zich moeten verantwoorden aan de gemeenteraad voor haar gemaakte keuzes en gedane toezeggingen. De gemeenteraad kan daar vervolgens een oordeel over vellen.

Daarnaast probeert Hart voor BNM het gemeentebestuur aan de sporen de gemaakte plannen over de Comeniuslaan terug te trekken zodat er opnieuw naar de situatie gekeken kan worden. "Als de wethouder door het stof gaat, haar excuses maakt en aangeeft dat de plannen voor de Comeniuslaan nogmaals en nu goed onder de loep genomen worden, dan is wat ons betreft de kous af", betoogt Munneke Smeets. "Als ze dat niet doet moeten we nog maar eens goed over de zaak praten."

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de wethouder voorafgaand aan het interpellatiedebat niet op de zaak reageert.

Uit de krant