Naast hoogspanningsmasten lopen er ook nog kabels onder de grond. Daar komt straling vanaf.
Naast hoogspanningsmasten lopen er ook nog kabels onder de grond. Daar komt straling vanaf. Foto: Pixabay

Waar liggen de ondergrondse hoogspanningskabels?

Politiek

GOOISE MEREN - Nadat afgelopen week bekend werd dat ondergrondse hoogspanningskabels voor gezondheidsrisico's kunnen zorgen als ze dicht langs huizen lopen was er wat ongerustheid op bewonersgroepen op sociale media. Dat kwam vooral door de onzekerheid. Want waar liggen deze kabels precies? En lopen ze ook langs onze huizen?

Van de gemeente Gooise Meren is bekend dat er ondergrondse hoogspanningskabels zijn, maar of deze ook echt dicht bij woonhuizen liggen is niet officieel bekend. Netbeheerder TenneT bevestigt wel dat er in de gemeente Gooise Meren zulke ondergrondse hoogspanningskabels liggen, maar waar deze precies liggen blijft geheim. Of kabels ook te dicht bij woningen liggen, is volgens TenneT nog nooit uitgezocht, maar de netbeheerder sluit het niet uit.

Toch is er wel een beetje achter te komen. Op de door vrijwilligers bijgehouden kaart op de website HoogspanningsNet.nl is de zien waar de hoogspanningskabels ongeveer liggen. Te zien is dat er onder meer een hoogspanningskabel loopt langs de Naardense Thorbeckelaan en door de wijk Ministerpark, maar ook dwars door de kern Bussum langs onder meer de Huizerweg. RTL Nieuws verrichtte afgelopen week metingen en vond in ieder geval in Naarden een aantal woningen waar de straling te hoog is.

De PvdA stelde afgelopen week raadsvragen over de hoogspanningskabels. De partij wil onder meer weten of de gemeente zelf op de hoogte is van waar de kabels precies liggen, welke straling er is en welke gezondheidsrisico's er zijn. Ook wil zij weten of er eventueel maatregelen genomen kunnen worden. De vragen moeten nog worden beantwoord.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant