Afbeelding
Foto: Pixabay

Mensen belaagd met sneeuwballen, jongeren op de bon

Politie & justitie

NAARDEN/BUSSUM - Een grote groep jongeren heeft maandag met sneeuwballen voorbijgangers belaagd. Dat ging er soms zo heftig aan toe dat de politie moest ingrijpen, de jongeren met wapenstokken moest verdrijven en enkele boetes moest uitschrijven. 

Meerdere groepjes zorgen maandag voor 'sneeuwbaloverlast'. Er werden sneeuwballen naar elkaar gegooid, maar ook naar voorbijgangers. En daarbij ging het verder dan slechts kwajongensstreken, zo stelt de politie. "Er is schade aan auto's ontstaan, mensen zijn weggevlucht van de grote groepen jongeren en de sfeer was erg dreigend. Tegen meerdere van dit soort groepen hebben we opgetreden. Waar het kon werd gewaarschuwd, maar ook hebben we moeten bekeuren", zo meldt de politie, 

Van één van de groepjes kregen vijf jongeren een bekeuring. Het groepje gooide ergens op straat sneeuwballen naar iedereen die voorbij kwam. Eén slachtoffer vluchtte zelfs uit haar auto, andere mensen stonden op het punt de jongeren aan te vliegen. De politie sluit niet uit dat de andere jongeren van het groepje ook nog op de bon gaan. 

Jongeren met wapenstok verdreven
Even verderop, aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg moest de politie harder optreden. Meer dan honderd jongeren bekogelden voorbijgangers met sneeuwballen. Ze blokkeerden de weg door er fietsen op te leggen, zodat automobilisten geen kant op konden en de sneeuw- en ijsballen niet konden ontwijken. De politie moest de orde herstellen door de jongeren met een wapenstok in de hand te verdrijven. De politie sluit niet uit dat er nog aangiftes en aanhoudingen volgen. 

Politieauto bekogeld met sneeuwbal
Een andere jongen kreeg een stevige reprimande toen hij in het centrum van Bussum een politieauto die met spoed onderweg was naar een medische melding te bekogelen met een sneeuwbal. 

Naardense winkeliers hebben last van groep
Ook in Naarden zorgde een groep jongeren voor overlast. Aan de Evert de Bruynstraat hadden winkeliers zoveel last van een vervelende groep dat ze de politie belden. Ook tegen de politie bleven de jongeren vervelend. Er werden er twee aangehouden voor belediging en er werd een boete uitgeschreven voor baldadigheid. 

Politie: maak plezier en maak geen andere mensen boos
De politie roept de jongeren op om vooral rustig te blijven. "Leuk een sneeuwballengevecht houden is natuurlijk prima. Het zou fijn zijn als deze jongeren zouden leren vooral met elkaar plezier te maken, in plaats van andere mensen lastig te vallen en boos of zelfs angstig te maken. Zolang er sneeuw ligt zullen we tegen buitensporig gedrag blijven optreden", zo laat de politie weten. 

Uit de krant