Het winkelcentrum Oostermeent in Huizen waar de steekpartij plaatsvond.
Het winkelcentrum Oostermeent in Huizen waar de steekpartij plaatsvond.

Steekpartij Huizen heeft te maken met jarenlange pesterijen op Fontein Mavo

Politie

BUSSUM - De steekpartij afgelopen maandag in Huizen waarbij een meisje gewond raakte was het gevolg van jarenlange pesterijen op de Bussumse Fontein Mavo. Het meisje (16) dat een leeftijdgenote met een mes in haar rug stak zat op de Fontein Mavo en pestte al jaren een medeleerlinge en bedreigde haar afgelopen weekend nog met een mes. Het slachtoffer van de steekpartij zou het voor de gepeste scholiere hebben opgenomen.

De jarenlange pesterijen zouden tot een ruzie hebben geleid tussen twee meisjes. Het slachtoffer van de pesterijen zette er na de steekpartij een bericht over op Facebook. Daarin schrijft ze dat het neergestoken meisje het voor haar zou hebben opgenomen. "Ik ben er kapot van dat mijn pesters iemand neersteken die voor me opkomt", schrijft ze. "Te triest voor woorden."

Afgelopen weekend dreigde de dader van de steekpartij het doelwit van haar pesterijen al. Het meisje, dat nu vastzit wegens de steekpartij, zou naar het huis van het gepeste meisje zijn gegaan en gedreigd hebben met een mes. 

Schooldirecteur noemt steekpartij 'een nachtmerrie'
Schooldirecteur van De Fontein in Bussum, Adriaan Nagel, noemt het neersteken van een van zijn leerlingen "een nachtmerrie". Hij was op de hoogte van het feit dat een van zijn leerlingen een andere leerling afgelopen weekend bedreigde. "De politie heeft daar opgetreden", meldt hij.

Voor het meisje dat met een mes aan de deur van haar medeleerlinge stond, had dit in de nieuwe schoolweek weinig gevolgen. "Toen allebei de meisjes gisteren weer op school waren, hebben we er alles aan gedaan om ze uit elkaar te houden", zegt Nagel over de manier waarop de school het incident gister oppakte.  

School nam al eerder maatregelen
De schooldirecteur wist dat het slachtoffer gepest werd, zegt maatregelen genomen te hebben maar erkent dat die niet afdoende zijn geweest. "Als pesterijen leiden tot een steekincident dan kun je constateren dat er niet genoeg aan gedaan is."

Toch vraagt hij zich af of de school de steekpartij had kunnen voorkomen. "We hebben alles gedaan wat binnen onze mogelijkheden lag", stelt hij. "Van psychologen tot begeleiders." Niet alleen de school heeft daarom onvoldoende gedaan, vindt Nagel. "Je bent uiteindelijk als samenleving te kort geschoten."

Met het slachtoffer van de steekpartij gaat het inmiddels beter, ze is weer thuis. De meisjes die betrokken zijn bij de pesterijen gaan dit examenjaar sowieso op verschillende scholen doorbrengen, aldus directeur Nagel.

Uit de krant