Afbeelding

Andere wet: school moet noodgedwongen klas naar huis sturen

Algemeen

BUSSUM - De Bussumse Juliana Daltonschool heeft de afgelopen weken al twee keer een klas naar huis moeten sturen omdat er geen vervanger was voor een zieke leerkracht. Dat komt door een veranderde wet. Meerdere Naarder en Bussumse scholen hebben er last van. Ze trekken aan de bel.  

De scholen moeten door de veranderde wet 'Werk en zekerheid' hun reserve-leerkrachten een contract geven als ze per half jaar enkele keren opgeroepen worden. Dat gaat de scholen te ver, mede doordat het teveel geld kost.

De andere regels zorgen ervoor dat scholen er steeds een hele klus aan hebben om nog een vervanger te regelen voor een afgemelde leerkracht. De spoeling van goede leerkrachten die zonder gevolgen opgeroepen kunnen worden, wordt steeds dunner. En zonder leerkracht moeten klassen dus worden weggestuurd. 

'Met de rug tegen de muur'
De getroffen Naarder en Bussumse scholen trekken aan de bel over de veranderde wet. Ze hopen dat er snel wat veranderd. "Je staat als school met je rug tegen de muur. We hopen het probleem snel te tackelen", zegt Niek de Kruif van scholenkoepel Proceon, waar onder meer de Juliana Brandsmaschool, de Juliana Daltonschool en school De Zonnewijzer onder vallen. 

De problemen treffen vooral bijzondere scholen, openbare scholen hebben er geen last van omdat daar anders gewerkt wordt. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant