Ben de Veth ergert zich aan de verpaupering van De Vonk.
Ben de Veth ergert zich aan de verpaupering van De Vonk. Foto: Antoon F. Bruggeling

Wat gaat er gebeuren met het 'Vonk'-pand aan de Nassaulaan?

Cultureel

BUSSUM - De toekomst van het oude 'Vonk'- pand op de hoek van de Nassaulaan en de Kloosterweg is nog onzeker. De gemeente Gooise Meren is eigenaar en houdt het in bezit. Een van de opties is slopen. "Zonde", zegt planoloog en bestuurslid van Bussum Natuurlijk Beter Ben de Veth. "Het pand heeft cultuurhistorische waarde en is bruikbaar te maken voor bijvoorbeeld een brasserie en/of cultureel centrum."

De Vonk staat alweer enkele jaren leeg en het ziet er nu verpauperd uit. Planoloog Ben de Veth: "Bussum Natuurlijk Beter en werkgroep Ensemble De Vonk hebben diverse keren aangeklopt bij de politiek. Alleen HvB reageerde positief. De andere partijen hielden zich helaas stil. Als je niets doet verloedert het pand vanzelf. Jammer, want er is wat moois van te maken. De technische staat is redelijk goed."

De Veth en zijn strijdmakkers vinden dat De Vonk nieuw leven ingeblazen moet worden. "Er is door Ensemble De Vonk begin 2014 een plan gepresenteerd: maak van het gebouw een cultureel centrum, met brasserie, zomer/wintertuin, mediacafé, werk- en expositieruimten en een sociëteit. Dat zou een aanwinst zijn." De planoloog wil dat de politiek zich eindelijk eens uitspreekt over De Vonk en de plannen voor het behoud steunt. "De Vonk moet behouden blijven voor Bussum", vindt De Veth. "Er is in Bussum genoeg gesloopt."

Wethouder Jan Franx laat weten dat De Vonk niet op korte termijn gesloopt wordt. Dorpsmanager Ellen van Vossen vreest dat De Vonk op den duur afgebroken zal worden.

Uit de krant