Het oude ambtsketen van Bussum werd aangepast.
Het oude ambtsketen van Bussum werd aangepast.

Ambtsketen voor burgemeester klaar

Kunst & cultuur

GOOISE MEREN - De gemeente heeft weer een echt ambtsketen voor de burgemeester. De ambtsketen werd afgelopen woensdag voor het eerst gepresenteerd toen burgemeester Han ter Heegde het omgehangen kreeg.

De basis voor de ambtsketen van Gooise Meren is de oude ambtsketen van de gemeente Bussum. Daarvoor werd gekozen omdat de symbolen van het ambtsketen van Bussum ook perfect passen voor Gooise Meren, zo vertelt een woordvoerder. "De keten heeft op het borststuk de symboliek voor geloof, hoop, liefde. Op de schakels komen de symbolen voor kracht (eik), zorgzaamheid (klimop), waakzaamheid (speenkruid) en humor (springbalsemien) terug. Deze symboliserende gewassen zijn allen ontleend aan de Gooise flora. Het sluitstuk van de keten staat voor wijsheid en wordt voorgesteld door de zegel van Salomo. Het verhaal achter de ambtsketen past heel goed bij de gemeente Gooise Meren."

Nieuw borststuk
Het borststuk van de keten, waar het wapen van Bussum op stond, is in zijn geheel vervangen en voorzien van een schild met het logo van de gemeente Gooise Meren. Op die plek komt straks het nieuwe wapen, zodra dat echt doorgevoerd wordt. Onder het borststuk hangt een penning met het Rijkswapen.

Burgemeester Han ter Heegde draagt de aangepaste ambtsketen voor het eerst. Waarnemend burgemeester Albertine van Vliet droeg een tijdelijk keten.

Meer weten over het ambtsketen van Bussum en alle symbolen? Lees het verhaal van de Historische Kring Bussum

Uit de krant