Afbeelding

‘Stap verder in het versterken van de cultuurhistorische waarden van vestingstad Muiden’

Buurt & Wijk

MUIDEN - Het project ‘Herinrichting P1’ bij de nieuwe brandweerkazerne aan de Weesperweg is klaar en officieel geopend. Wethouder Hugo Bellaart plantte met een elektrische graafmachine een boom bij de parkeerplaats. Met het project is een duurzaam, klimaatbestendig en groen parkeerterrein gerealiseerd. 

Het doel van de herinrichting was om P1 in te passen en te verlagen naar de historische structuur van het landschap naast de nieuwe brandweerkazerne met een nieuwe, veilige ontsluiting op de Weesperweg. Ook is er een half verhard wandelpad aangelegd langs het Muiderbos tussen de Weesperweg en de groenzone ten zuiden van Bredius, dat vanaf het zuiden van P1 nu toegang geeft tot een uitkijkpunt over de Waterlandtak. 

De herinrichting van P1 is een eerste stap naar het autoluw maken van Muiden, waarin P1 is bedoeld voor bewoners van de vesting of Weesp. In het project Schootsvelden Zuidoost, wordt naast het verleggen van de Mariahoeveweg een nieuw en groter P2 voor bezoekers en toeristen gerealiseerd. Ook de uitbreiding van het Muiderbos in de vorm van het voormalige landgoed en passend in de historische landschapsstructuur van de Schootsvelden, was onderdeel van dit project. De gemeente in een persbericht: “De grond is geschikt gemaakt, maar het planten kan niet meer omdat we al te ver in het groeiseizoen zitten. Dat gebeurt in het najaar.”

Duurzaam

De gemeente Gooise Meren streeft naar duurzaam ontwikkelen. Duurzaamheidsambities zoals hergebruik van materiaal zijn daarom deels met elektrisch materieel door aannemer Reimert gerealiseerd in dit project. De oude klinkers en het zand dat is overgebleven door de verlaging van het terrein is afgevoerd naar het tijdelijke depot bij de Mariahoeveweg. Deze materialen kunnen later hergebruikt worden in het project Schootsvelden Zuidoost. Ook is gebruik gemaakt van energiezuinige verlichting en waterdoorlatende grasbetonstenen. Het regenwater wordt niet versneld afgevoerd via kolken, maar loopt naar het omliggende groen, waar het langzaam kan wegzakken. 

(Tekst loopt verder onder de foto)

Foto: gemeente Gooise Meren/Bob Awick

Daarnaast heeft de P1 nu drie laadpalen voor zes oplaadplaatsen. Ten slotte is veel asfalt weggehaald en er is plaats gemaakt voor meer groen. Wethouder Hugo Bellaart: “Met deze oplevering zijn we weer een stap verder in het versterken van de cultuurhistorische waarden van vestingstad Muiden. Het project is tegelijk(ertijd) ook een mooi voorbeeld van hoe een herinrichting op een duurzame wijze kan worden uitgevoerd.”

De gemeente Gooise Meren is in het kader van het gebieds-programma ‘Verder met de vesting Muiden’ (VMDV) bezig met het her-stel van de vesting en het omringende landschap zoals het vroeger was. De kern Muiden wordt hiermee aantrekkelijker voor bewoners en bezoekers. Het programma bestaat uit meerdere plannen, waaronder voor het zuidwestelijke deel van Muiden het herinrichten van de par-keerplaats P1 en het herstel van het Muiderbos naar de omvang die het vroeger had, herinrichting van de oeverzone aan de Singel-gracht en Schootsvelden Zuidoost (Verlaging en vergroting P2 en verlegging van de Mariahoeveweg). Voor meer informatie verwijzen we naar de website van de gemeente: www.gooisemeren.nl/vestingmuiden.

Uit de krant