De Japanse duizendknoop met op de achtergrond de woningen.
De Japanse duizendknoop met op de achtergrond de woningen. Foto: Astrid Maas

Zorgen om woekerplant op Nieuw Cruysbergen

Buurt / wijk

BUSSUM - Bij enkele woningen die aan de rand van het bos liggen in de nieuwbouwwijk Nieuw Cruysbergen, is de Japanse duizendknoop een groot probleem aan het worden.

De sterke wortels en stengels zijn in staat om schade te veroorzaken aan wegen en dijken, maar ook aan funderingen van gebouwen en leidingen. En de plant weghalen is lastig, want hij keert steeds weer terug. 

Een bewoner met een woning in Nieuw Cruysbergen vertelt er al eerder aan de bel werd getrokken over de Japanse duizendknoop. "De gemeente Bussum deed niets met deze informatie, ook niet naar de aannemer toe. In 2015 heeft de gemeente de grond bouwrijp gemaakt zonder aandacht te besteden aan de woekerplant. Voor de bouw stond er circa 10 m2 en nu de woningen er staan, is het uitgebreid naar 1500 m2. De gemeente had het voor de bouw meteen moeten aanpakken. Ze hadden het moeten uitgraven, zoals ook staat in het door het college in 2017 aangenomen Beheerplan, of er een hek omheen moeten zetten, want als je er met een bulldozer overheen gaat, verspreid je de plant. En dat is nu gebeurd."

Bestrijdingswijze
Als je bij de woningen kijkt, zie je dat de Japanse duizendknoop op de gemeentegrond direct achter de tuinen staat. Achter de tuinen is een open terrein dat grenst aan het bos. "Dat terrein is van de gemeente en vorige maand is het stuk gemaaid om de exoot te verwijderen en het afval is apart afgevoerd. De gemeente liet ons weten dat deze aanpak succesvol kan zijn, maar zei er wel bij dat het verschillende keren gemaaid moet worden zodat de plant dan elke keer nieuwe wortelscheuten moet aanmaken en door het maaien uitgeput raakt. Maaien is echter geen effectieve bestrijdingswijze. Je moet de grond afgraven en verantwoord afvoeren, zoals nota bene in het Beheerplan staat. Na het maaien zie je bij ons achter de planten alweer groeien."

De bewoners menen dat de gemeente het probleem nog beter moet gaan oplossen.

Uit de krant