Hans Jonker met het boek bij een foto van werknemers van Bensdorp in vroegere tijden.
Hans Jonker met het boek bij een foto van werknemers van Bensdorp in vroegere tijden.

Zaterdag presentatie nieuw boek over Bensdorp

Algemeen

BUSSUM - Wat was de rol van Bensdorp in de oorlog? Wat gebeurde er in het labyrint van het keldercomplex? Wat is de reden dat het predicaat 'Koninklijk' werd geweigerd? En hoe zat het met kinderarbeid? Dorpshistoricus Hans Jonker en erfgenaam Bim Bensdorp zochten het uit en deden vele onthullingen in het boek 'Bensdorp, Bussum, Bovenaan! waarvan komende zaterdag het eerste exemplaar wordt overhandigd in boekhandel Los.

Jonker speurde in oude archieven naar papieren en foto's die meer konden vertellen over de geschiedenis van het cacao- en chocoladebedrijf Bensdorp, dat gedurende een lange periode, van 1840 tot 2002, zo'n enorm belangrijke rol speelde.

Roetvegen
Jonker laat de foto's zien waarop we de werknemers zien die boven dampende stalen potten aan het roeren zijn. Vieze schorten, roetvegen op de wangen. "Er kwamen veel wagons en later ook vrachtwagens met cacaobonen waarop de fabriek draaide." 

Stank en herrie
De cacaolucht was erg kenmerkend en tot in de wijde omgeving te ruiken. Maar ook typerend waren de lawaaiige machines waar men in ploegendienst mee werkte. En de vloeren waren spiegelglad, want cacao is echt een vettig product."

Opmerkelijk
De opmerkelijkste ontdekking vond Jonker zelf een foto waarop te zien zijn hoe jongens van een jaar of 12 meedraaiden. "Dat was kinderarbeid en men vond dat toen nog normaal. Ze werkten keihard in de lawaaierige hallen. Ook is er een tijd geweest dat de 'meisjes van Bensdorp' dagelijks onder begeleiding met een wagon naar de fabriek werden gebracht. Daar konden ze de chocolade inpakken."

Boek
Al met al hebben vijf generaties Bensdorp de fabriek in handen gehad. Oud-directeur Lou Bensdorp overhandigt zaterdag het eerste exemplaar van 'Bensdorp, Bussum, Bovenaan'! aan wethouder Miriam van Meerten in boekhandel Los.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant