Afbeelding
Archieffoto: Bob Awick

Verwarde overvaller Brinklaan staat jaar cel te wachten

Politie

BUSSUM - De verdachte van de overval op de telefoonzaak aan de Brinklaan van afgelopen juni staat een celstraf van een jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk te wachten. Dat heeft de officier van justitie tegen hem geëist. De Bussumer (32) stond woensdag voor de rechter. 

De verdachte noemde de overval een schreeuw om hulp. "Ik voelde mij al heel lang depressief", zei de Bussumer tegen de rechters. De Bussumer, die volgens deskundigen lijdt aan schizofrenie en licht autistisch is, was die dag rond 11.00 uur de winkel ingelopen, met in de mouw van zijn jas een keukenmes. Hij was boos op de winkelier omdat hij vond dat zijn kapotte tablet niet goed gerepareerd was. De winkelier die in zijn kantoor was, hoorde lawaai en spoedde zich naar de winkel. Daar zag hij de Bussumer die allerlei spullen op de grond had gegooid. In zijn hand had hij een keukenmes en schreeuwde om geld. De winkelier bedacht zich geen moment, pakte een houten plank uit zijn kantoor en stortte zich op de verdacht. Uit schrik rende de Bussumer de winkel uit, op zijn hielen gevolgd door de winkelier. Buiten wist de winkelier de verdachte met de plank te slaan waardoor het mes viel en de Bussumers arm brak. De verdachte vluchtte naar zijn woning in de Olmenlaan, waar hij nog diezelfde dag door de politie werd gearresteerd.

De Bussumer, die momenteel op de psychiatrische afdeling van de gevangenis verblijft, is bekend bij de hulpverlening. De man kampt met zware psychische problemen en heeft volgens deskundigen levenslange hulp nodig. Op het moment van de overval was hij verminderd toerekeningsvatbaar.

Zowel de verdediging als het openbaar ministerie waren het er woensdag over eens dat het van groot belang is dat de Bussumer, zodra hij uit detentie komt, de juiste behandeling krijgt. Dat kan betekenen dat hij zijn woning aan de Olmenlaan kwijt raakt en onder begeleiding moet wonen.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Uit de krant