Na afloop van de bijeenkomst werden er bloemen neergelegd op het terrein van Patria.
Na afloop van de bijeenkomst werden er bloemen neergelegd op het terrein van Patria. Foto: Bob Awick

Bijzondere Indië-herdenking in Patria

Algemeen

BUSSUM - Een bijzondere bijeenkomst dinsdagmorgen in woonzorg en behandelcentrum Patria dinsdagmorgen. Precies 72 na het einde van de Tweede Wereldoorlog herdachten bewoners de vele slachtoffers die tijdens de Japanse bezetting zijn gevallen.

"Het blijft zaak dit jaarlijks te herdenken", sprak de eveneens aanwezige wethouder Marleen Sanderse van Gooise Meren. Zij benadrukte daarbij dat de verhalen van toen verteld moeten blijven worden, omdat ze 'ontroeren, vergeven en verbinden'. "Ook nu weer als je de verhalen hoort, klinken ze alsof het de dag van gisteren is."

Naast Sanderse sprak ook bestuurslid Remy Benjamins van Stichting Nusantara, waar Patria onder valt. Hij blikte terug op de periode tijdens en vlak na de oorlog: de Bersiap periode. Een tijd met het karakter van een traumatische burgeroorlog als gevolg van het ontwaakte Indonesische Nationalisme.

Het was tevens de voorbode van een lange periode die zou aanhouden tot de soevereiniteitsoverdracht en die een einde maakte aan de voor veel bewoners zo vertrouwde band met de Indisch Nederlandse samenleving in het voormalig Nederlands-Indië. De drie groepen - Europeanen, Indonesiërs en 'gemengdbloedigen' - hadden daarin ieder hun eigen verhaal. Allen, aldus Benjamins, moesten zij na de oorlog een nieuw bestaan opbouwen. "Wij kunnen hier alleen met heel groot ontzag naar kijken."

Uit de krant