Afbeelding
Video

Bewoners Vaartweg vrezen nog meer drukte en gevaar

Buurt / wijk

BUSSUM - Bewoners aan de Vaartweg hebben geen vertrouwen meer in de gemeente. De groothandel van Van Walraven aan de straat mag uitbreiden, terwijl dat tegen eerdere afspraken in is. De uitbreiding zorgt voor meer verkeer en gevaarlijke situaties vinden de bewoners.

Het is een drukte vanjewelste op de Vaartweg. Vrachtwagens en busjes komen elke dag voorraad halen bij de groothandel. Jan en Niels wonen aan de straat en merken dagelijks dat het verkeer muurvast staat. "Met name de busjes rijden heel erg hard door de straat. Ik heb zelf een jongen van 4 jaar en een meisje van bijna 2 jaar. We hebben een speeltuintje aan de overkant van de straat, maar daar laat ik ze niet alleen naar toe want dat is gewoon te gevaarlijk", vertelt bewoner Niels Grootmeijer aan NH.  

En nu gaat de groothandel ook nog eens uitbreiden. Het betrekt de leegstaande loods aan de overkant van de straat. En dat terwijl de uitbreiding eigenlijk compleet tegen eerdere afspraken in gaat.

Herbestemmen
De gemeenteraad van Bussum besloot enkele jaren geleden bedrijvigheid aan de Vaartweg te ontmoedigen en besloot de hele straat te 'herbestemmen' naar wonen. Er kwam al snel een plan om te bouwen, maar het echte bouwen staat pas gepland voor over vijf jaar. Door nu toch toe te staan dat de groothandel de komende jaren een leegstaande loods betrekt, worden de raadsbesluiten van toen terzijde geschoven.

Alles zonder overleg met de bewoners. "Het vertrouwen is weg in de gemeente. Ze liegen tegen ons. Ze hebben gezegd dat er wordt geluisterd naar de bewoner, dat wordt er niet. De wethouder die hier over gaat heeft gezegd dat die met de bewoners gesproken heeft, maar wij hebben hem nooit gezien", zegt bewoner Jan Taling.

Tijdelijk
Volgens verantwoordelijk wethouder Boland is een goede afweging gemaakt en is er besloten de bestemming 'wonen' tijdelijk weer terug te draaien. Het ontwikkelen van woningen duurt langer dan verwacht en daarom is voor deze oplossing gekozen. Alles beter dan leegstand, zo lijkt het.

Boland stelt dat de afspraak tijdelijk is en dat de ontwikkelaar zeker van plan is om op die plek nog woningen te bouwen. Maar of dat ook snel gebeurt, daar geeft hij geen garantie op. "We kunnen het bedrijf er niet zo maar uitzetten."

Dus zijn de bewoners de dupe. "Wij zitten elke dag in toenemende drukte. Met allerlei vaagheden in een plan. Helemaal niet concreet. Niemand weet eigenlijk iets en dat is heel vervelend als je hier woont", aldus Grootmeijer.

Uit de krant