Afbeelding

Nog maar de vraag of klooster Mariënburg echt monument wordt

Cultureel

BUSSUM - Het wordt nog maar de vraag of klooster Mariënburg straks een monument wordt. De koper heeft bezwaar aangetekend tegen de aanvraag. Dat laat de gemeente weten na raadsvragen van Gewoon Gooise Meren. 

Klooster Mariënburg heeft nog geen monumentenstatus. Daar wordt wel al heel lang over gesproken. De gemeente heeft al jaren het voornemen om het klooster een monumentenstatus te geven, maar het duurde lang voordat er een aanvraag werd gedaan. De aanvraag kwam pas afgelopen november.

De gemeente stelde enkele jaren dat er beter gewacht kon worden tot er een plan lag om het klooster te herontwikkelen voordat de aanvraag gedaan zou worden. Dat zorgde meermaals voor protest, want er was vrees dat er daardoor schade toegebracht kon worden. De gemeente stelde de mensen met vrees gerust door te stellen dat het klooster wel voorbeschermd werd en dat het met de monumentenstatus wel goed zou komen. 

Wachten komt gemeente duur te staan
Het lange wachten kan de gemeente, en dus klooster Mariënburg, nu dus duur komen te staan. Als de aanvraag voor de monumentenstatus al voor het verkopen van het klooster was gedaan, was er hoogstwaarschijnlijk niets aan de hand geweest en was klooster Mariënburg al een monument. Nu wordt dat dus nog maar de vraag als het bezwaar van de koper van het klooster stand houdt. 

Gemeente gaat praten, klooster vooralsnog beschermd
De gemeente laat weten te gaan praten met de koper om de zaak vlot te trekken. Daarna gaat de procedure voor het verlenen voor de monumentenstatus verder. Het gemeentebestuur benadrukt verder dat klooster Mariënburg tot het verlenen of weigeren van de monumentenstatus gewoon beschermd wordt. 

Uit de krant