Swaantje en Ruud demonstreren de nieuwe gehoorondersteuning.
Swaantje en Ruud demonstreren de nieuwe gehoorondersteuning. Foto: Bob Awick

Slechthorenden kunnen vanaf nu ook volop genieten van de film

Algemeen

BUSSUM - Een uitkomst, zo noemt Swaantje Swaan de nieuwe gehoorondersteuning die Filmhuis Bussum in gebruik heeft genomen. Ze is zelf slechthorend en moet het vooral hebben van liplezen. Maar met het nieuwe systeem kan ze een koptelefoontje opzetten en compleet genieten van de film, zonder een woord te hoeven missen.

Directeur Janine Beulink van Filmhuis Bussum vertelt dat 2017 het jaar van de toegankelijkheid is. "We hebben hier in het Filmhuis heel veel voorzieningen voor mensen die in een rolstoel zitten. Denk aan lage tafels, een lift en hellingbaantjes. Maar voor de grootste groep - publiek met slecht gehoor - hadden we nog helemaal niets. Het is een groep die steeds groter wordt. Het gaat om steeds meer mensen. Bovendien wordt de groep die kampt met gehoorbeschadigingen ook steeds jonger. Gehoorproblemen komen bij één op de tien mensen voor. Het gaat dus echt om een hele grote groep."

FM-systeem
"In het Filmhuis Bussum hadden we wel al een ringleiding liggen, maar die functioneerde niet goed. En dus zijn we op zoek gegaan naar een ander systeem. We hebben gekozen voor een FM-systeem dat volledige gehoorondersteuning biedt, maar waar ook mensen hun eigen gehoorapparaat op kunnen aansluiten. In beide situaties hebben wij daarvoor de passende ontvanger. Dankzij een subsidie van de Lakeland Foundation konden we dit aanschaffen."

'Geluid komt dichterbij'
Swaantje vertelt wat dit systeem zo bijzonder maakt. "Het geluid komt veel dichterbij, direct op mijn oren, en ik hoor geen andere omgevingsgeluiden. Je mist de finesses niet meer. Ik hoef niet meer te liplezen of alle ondertiteling snel tot mij te nemen. Het is namelijk best vermoeiend als je dat steeds moet doen, helemaal met buitenlandse films. Natuurlijk heb ik mij dat in al die jaren eigen gemaakt, maar dit systeem is echt goed."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant