Foto Bob Awick
Foto Bob Awick

Goois Toneel wil nieuwe leden

Algemeen

BUSSUM - Met nog acht spelende leden en een mannetje of zes achter de schermen zit Het Goois Toneel niet zo ruim meer in haar jasje. "We bestaan met de gratie Gods," zegt Rudi Rutgers namens de vereniging. Ook is het maar de vraag of ze in hun clubgebouw kunnen blijven. Ondanks alle zorgen focust de vereniging zich vooral op de jubileumvoorstelling die komende zaterdag in Spant! wordt gespeeld.

Al 90 jaar bestaat het Goois Toneel. Ze oefent in haar eigen witte gebouwtje aan de atletiekbaan op de Voormeulenweg. Hier zetten ze nog even de laatste puntjes op de i voor hun jubileumvoorstelling die wordt gespeeld in de kleine zaal in Spant. De voorstelling is al voor 80 procent volgeboekt. "We hebben donateurs en veel trouw publiek. Sommige mensen komen al 50 jaar naar onze optredens," vertelt Rutgers. Deze keer wordt Hotel Hellman op de planken gebracht; een eigentijdse klucht, geïnspireerd op Fawlty Towers met volledig nieuwe personages en verhaallijnen. De voorstelling staat onder de regie van Jaap Kokx.

Tijden veranderen
Het Goois Toneel werd opgericht in 1927 en had als enige toneelvereniging professionele regie. Voorzitter Mijndert Vos is het oudste lid, hij zit er al 53 jaar bij. "In de toptijd hadden we zo'n 35 spelende leden en wel 700 donateurs. Inmiddels hebben wij nog 120 donateurs. De tijden zijn veranderd. Je ziet dat meer mensen voor de laptop kiezen dan voor het toneel."
Uit het Goois Toneel zijn ook, door afsplitsende leden, drie andere verenigingen ontstaan: De Schakel, De Kameleon en de Jonge Komedie. Die laatste bestaat overigens niet meer. "Alle verenigingen hangen op hun kont", zegt Rutgers. "Het is heel jammer dat we niet samen verder kunnen. We hebben hier heel lang over gesproken, maar het gaat niet. Gelukkig hebben we er net weer een paar dames bij die kunnen helpen met het aangeven van rekwisieten op het podium. Ik weet niet goed hoe lang we nog verder kunnen gaan, dit had zomaar de laatste voorstelling kunnen zijn."

Leden gezocht
Voorzitter Vos is iets optimistischer gestemd. "We denken niet aan stoppen hoor, maar dat is wel zo geweest. Vandaar ook onze wens om te fuseren met de andere toneelverenigingen. Helaas was er een te groot meningsverschil. Doodzonde hoor, samen sta je toch sterker. Bij de Schakel zaten laatst nog geen 50 mensen in de zaal. De Kameleon richt zich meer op de jeugd, dat lijkt wel goed te gaan. Bij het Goois Toneel is de gemiddelde leeftijd rond de 55 jaar, dus we kunnen allemaal nog wel even mee. Iedereen die een keer wil komen om mee te spelen kan een repetitieavond bijwonen of kijken op onze website gooistoneel.nl."

En dan speelt er dus nog de kwestie met de accommodatie. Vos: "We willen hier helemaal niet weg. De repetitieruimte en decorruimte zijn heel fantastisch. Alleen, we zitten al jaren in onzekerheid over de beslissing van de gemeente. Die moet beslissen waar we naar toe moeten verhuizen. Daarom is er al jaren geen onderhoud meer gepleegd. Ruim zes jaar geleden zouden we verhuizen. We horen over nieuwbouwplannen voor de atletiekvereniging. Het zou mooi zijn als wij dan ook in de nieuwbouw kunnen komen, in een gemetseld gebouw."

Uit de krant