Afbeelding

120 geheime stukken in Gooi en Vechtstreek

Politiek

REGIO - De gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek hebben samen zeker 120 stukken geheim verklaard. Dat draagt bij aan het totaal van 1.652 geheime stukken in heel Noord-Holland. Zo blijkt uit onderzoek van NH.  

Blaricum is koploper, Hilversum de grootste stijger. Dat is deels te verklaren door het HOV-dossier: over de snelle busverbinding is - om welke reden dan ook - lang niet alles transparant.

Hier het regiostaatje. 

Gooise Meren springt er gunstig uit, omdat de gemeente sinds 2016 bestaat. Over de voorlopers (Bussum, Naarden en Muiden) zijn geen gegevens verstrekt. Opmerkelijk: alleen al Muiden hield in het KNSF-dossier veel onder de roos, iets wat nu in deze cijfers niet meer is terug te zien. In de cijfers van 2016 zijn de laatste maanden van het jaar nog niet meegenomen.

Niet exacte inhoud
Overheden horen zo openbaar en transparant en mogelijk te opereren, maar kunnen documenten onder bepaalde voorwaarden ook geheim verklaren. Onderzoekers Joost Lammers en Maarten Edelenbosch schrijven: "We hebben wel de getallen, maar weten vaak niet wat de exacte inhoud van de stukken is. Soms is er een goede verklaring voor geheimhouding, zoals het in gevaar komen van staatsveiligheid, privacybescherming of ter voorkoming dat gegevens van bedrijven op straat komen te liggen. Toch kan er ook alle reden zijn om vraagtekens te zetten bij de motieven voor geheimhouding, het ontbreken van een einddatum van de geheimhouding en het feit dat niet passages maar volledige stukken aan de openbaarheid worden onttrokken."  

Lees hier het verhaal: 'Gemeenten en provincie houden honderden stukken geheim voor burgers'

Raadsleden
In het NH-onderzoek zijn ook reacties van raadsleden verzameld. Daaruit blijkt dat het raadsleden soms een raadsel is waarom stukken vertrouwelijk zijn. "En als je als fractie vraagt waarom een stuk geheim is, krijg je antwoord van college: 'onder geheimhouding'", zo reageert VVD-raadslid Rosmaryn Boender van Blaricum via Twitter op het NH-onderzoek.  

Geen openbaar debat
Het wordt kwalijk als een van de raadsleden tegenover de onderzoekers beweert: "Politiek gevoelige onderwerpen worden lang onder geheimhouding gesteld, zodat daarover geen openbaar debat gevoerd kan worden." Een ander raadslid stelt: "De oppositie wordt monddood gemaakt." 

Goede reden
Aan de andere kant wijzen raadsleden in hun reactie op de noodzaak van vertrouwelijkheid. "Soms is het echt noodzakelijk, maar wat niet noodzakelijk is bepleiten wij openbaar", schrijft een raadslid. En een ander: "Er is altijd een zeer goede achterliggende reden om de stukken geheim te houden." 

Uit de krant