Afbeelding

Nog steeds wachten op monumentenstatus klooster Mariënburg

Algemeen

BUSSUM - Het duurt maar en het duurt maar voordat klooster Mariënburg een monument wordt. Het gebouw heeft nog steeds geen monumentenstatus. Sterker nog: de procedures daartoe moeten zelf nog worden opgestart. Dat laat de gemeente weten na vragen van de GOP

Er wordt al veel langer gesproken over een monumentenstatus voor het Bussumse klooster. Het klooster behoort tot de meest beeldbepalende bouwwerken van Bussum.

Procedure monumentenstatus moet nog starten
Het gemeentebestuur laat nu weten dat er nog even gewacht wordt met het geven van een monumentenstatus. Dat heeft alles te maken met de verbouwplannen van het kloostercomplex. Alle procedures om het klooster een monumentenstatus te geven worden opgestart zodra de bouwplannen voor het klooster worden afgerond. Pas dan kan het volgens de gemeente echt goed gebeuren. Dat heeft te maken met een 'redengevende omschrijving' die gemaakt moet worden. 

Klooster zou nu zomaar gesloopt kunnen worden
Met het geven van een monumentenstatus hoopt de gemeente het gebouw te behoeden voor eventuele sloop, maar dat gebeurt nu allesbehalve. Sterker nog: als er nu een aanvraag zou gedaan worden voor de sloop van het gebouw, kan de gemeente deze op geen enkele grond weigeren. 

Maar geen grote kans
Er bestaat geen grote kans dat het ook echt zover komt. De gemeente stelt dat er momenteel goed gesproken wordt met de koper van het gebouw en dat men daar ook weet welke waarde het klooster voor Bussum heeft en kent het voornemen voor een monumentenstatus. Dat heeft men ook vastgelegd. Daarnaast moet de gemeenteraad elke eventuele stap goedkeuren. 

Het klooster wordt nu nog tot volgend jaar verhuurd aan Amaris, de bewoners van woonzorgcentrum Florisberg wonen er. Tot het vertrek van deze bewoners gebeurt er hoe dan ook niks op en rond het klooster. 

Uit de krant