Afbeelding

Extra maatregelen om tekort op te lossen

Politiek

GOOISE MEREN - De gemeente gaat extra maatregelen om een miljoen extra te kunnen besparen.

De extra maatregelen moeten worden genomen, omdat de gemeente afgelopen week te horen kreeg dat Het Rijk een rekenfoutje heeft gemaakt met het toekennen van het bedrag dat de gemeente ontvangt van het gemeentefonds. Daardoor kwam de gemeente, ondanks eerdere bedachte bezuinigingen, nog een miljoen tekort.

De gemeente gaat dat opvangen door de onroerendezaakbelasting (ozb) nog wat verder te verhogen. Het gaat, voor een gemiddelde woning (350.000 euro), om een paar euro extra per jaar. Daarnaast gaat de gemeente nog eens bedachte investeringen en subsidies tegen het licht houden. Dat moet er al met al voor zorgen dat de perspectiefnota, en vervolgens ook de begroting, toch op orde komt. 

Extra maatregelen vervelend
Wethouder Jan Franx van financiën noemt het vervelend dat er toch extra maatregelen genomen moeten worden, maar noemt de schade beperkt. "Als je puur de woonlasten bekijkt, dan behoren we nog steeds tot de drie goedkoopste gemeenten van het land. Dat was het streven. Als je deze lage woonlasten afzet tegen het voorzieningenniveau, dan krijg je er heel wat voor terug", aldus Franx. 

Volgens de wethouder staat de gemeente Gooise Meren er verder goed voor. "We hebben hard gewerkt om alles op orde te brengen. Als de raad akkoord gaat, dan kunnen we een goede start maken met ons beleid en kunnen we werken aan een gezonde gemeente."

Uit de krant