Afbeelding

Voor de zomer meer bekend over opvang statushouders

Politiek

GOOISE MEREN - Er moet nog voor het zomerreces meer bekend worden over hoe de gemeente een grote groep statushouders (ex-asielzoekers) aan onderdak gaat helpen. Dat verzekerde het gemeentebestuur afgelopen week aan de raad.

De gemeente worstelt nog met hoe de statushouders aan onderdak geholpen moeten worden. Afgelopen maand werd bekend dat de gemeente de rest van het jaar nog zeker honderd ex-asielzoekers moet helpen. Het voornaamste probleem: de gemeente heeft een beperkt aanbod van sociale huurwoningen en hecht er belang aan dat lokale woningzoekenden door de hulp aan statushouders niet langer hoeven te wachten op een huurwoning. Dat maakt het lastig, want statushouders behoren wel tot de groep woningzoekenden met urgentie. 

Voorstel om voorrangsregels te schrappen weggestemd
Hart voor Bussum, VVD en 50PLUS vroegen het gemeentebestuur afgelopen week de voorrangsregels voor statushouders te schrappen, maar dat voorstel kreeg onvoldoende steun van de rest van de gemeenteraad. Het gemeentebestuur zegde wel toe nog voor het zomerreces met een voorstel te komen over hoe statushouders goed aan onderdak geholpen kunnen worden.

Gemeente denkt aan ander soort versnelde huisvesting
Achter de schermen wordt nu verder gewerkt aan plannen om de huisvestingsvraagstukken op te lossen. De gemeente heeft eerder al laten weten te denken aan onder meer containerunits en het versneld bouwen van starterswoningen. 

Uit de krant