De Sinterklaasintocht in Muiderberg vorig jaar.
De Sinterklaasintocht in Muiderberg vorig jaar. Foto: Stichting Muiderbergse Feesten

Alternatieve Sinterklaasoptocht niet toegestaan wegens risico groepsvorming

Algemeen

GOOISE MEREN - De creatieve ideeën voor een alternatieve, coronaproof sinterklaasoptocht zijn volgens de gemeente Gooise Meren toch te risicovol en worden afgekeurd. Burgemeester Han ter Heegde heeft vanochtend de vier sinterklaascomités ingelicht over deze beslissing. 

Vorige week sprak Ter Heegde nog met alle organisatoren van de vier gemeentelijke kernen over de mogelijkheden voor het kinderfeest dit jaar. Stichting Muiderbergse Feesten opperde toen het plan om de Sint in een koets door het dorp te laten rijden, zodat inwoners hem veilig vanuit hun eigen tuin kunnen verwelkomen. 

Na overleg met het Regionaal Beleidsteam vindt het college van B en W het niet verstandig om enige optocht toe te staan. Ondanks dat er geen ‘kop en staart’ aan de optocht zit, is het niet te voorkomen dat mensen te dicht bij elkaar gaan staan en er groepsvorming ontstaat.

Kaartverkoop en vaste plekken

Burgemeester Ter Heegde geeft aan dat de vier sinterklaascomités de beslissing begrijpen. De gemeente wil meedenken met andere mogelijkheden. “Bespreek dit vooraf met onze ambtenaren, voordat je een idee indient. Zij kunnen de veiligheid en handhaving toetsen en groen licht geven of aanpassingen opperen”, heeft hij de voorzitters verteld. 

Er waren overigens al hele leuke, creatieve ideeën bedacht die wel mogelijk zijn, geeft Ter Heegde aan. Daarbij zijn het kleinschalige vieringen met een kaartverkoop van tevoren, geordend qua aantallen en met vaste zitplekken.

Ideeën gevraagd

Stichting Muiderbergse Feesten geeft aan op dit moment ‘met onze handen in het haar’ te zitten en zegt op zoek te zijn naar alternatieven die wel passen in de huidige situatie om de Sint op een verantwoorde manier in het dorp te verwelkomen. Meedenken wordt gewaardeerd. 

Uit de krant