Afbeelding
Foto: Vranz van Maaren

Vesting is overlast (rel-)jeugd beu

Algemeen

NAARDEN - De inwoners van Naarden-Vesting zijn de overlast van jongeren beu. Namens het Bewonersplatform Naarden-Vesting is voorzitter Boenk van Marle in de pen geklommen en zijn de klachten bij het college van B en W en de politie van Gooise Meren gedeponeerd. "De Vesting begint een 24-uurs pretpark te worden voor jongeren", schrijft de voorzitter.

"Hard varen en schreeuwen, veel drinken, grote groepen, kampvuren, weinig tot geen handhaving, geen boetes en geen regels. De wallen, het Vestingwater en haar eilanden werken als een magneet aantrekkingskracht op jongeren van ver buiten de Vesting."

Vooral de situatie op Hemelvaartsdag en het daaropvolgende weekeinde was erger dan voorheen. "De wallen waren overdag afgeladen vol en later in de avond werd de stad overvallen door luidruchtige (rel-)jeugd die met hun overlevingspakketten (kratten bier, wodka die te bestellen is bij de wodkascooterexpress, pizza's te bestellen bij de pizzascooterkoerier) de wallen opliepen om de nacht door te brengen. Het zal u niet verwonderen dat de nachtrust hierdoor aanzienlijk wordt verstoord", schrijft Van Marle.

Vroege uren

De overlast gaat - volgens de inwoners - door tot ver in de nacht en soms tot in de vroege uren. Het gaat niet alleen om jongeren uit Naarden, maar ook vanuit andere kernen van Gooise Meren, Almere en zelfs Bunschoten-Spakenburg. De overlast is met regelmaat bij de politie gemeld, maar stopt niet. Ook de secruritymedewerkers worden door de jongeren voor de gek gehouden. Zij laten zich wegsturen, maar zodra de beveiligers hun hielen hebben gelicht, scholen zij - na een WhatsApp-bericht dat de kust weer veilig is - weer samen. "Een eenmalige inspectie heeft dus weinig zin."

Vuilnisbelt

Behalve dat het de bewoners vrijwel onmogelijk wordt gemaakt om te slapen, laten jongeren een vuilnisbelt achter. "Deze rommel wordt trouw door een paar bewoners iedere ochtend vroeg opgeruimd, voor zover dit alles niet in het water van de Vestinggracht is gegooid."
Ook op het water is de overlast groot. "Boten afgeladen vol met jongeren - gezien hun leeftijd waarschijnlijk zonder vaarbewijs - varen in groten getale door de grachten, en .(speed-)boten razen over het water met veel motor- en audiolawaai." Op de eilanden die zich in de grachten bevinden, wordt gefeest met houtvuren. "Ze wanen zich daar veilig, ver weg van handhaving." Buiten het gevaar en het vernielen van de beschoeiing worden de broedende watervogels verstoord.

Oplossing?

Wat zou een oplossing kunnen zijn? "Wij denken dat het lik-op-stuk-beleid op de wallen en het water (boetes uitdelen, ook op drank en vuil en niet alleen waarschuwen in combinatie met een intensieve controle) zou moeten helpen. Wij verzoeken u dit beleid als proef in te zetten voor het Pinksterweekend", is het dringende verzoek aan het college en de politie.

Reactie gemeente

De politie en burgemeester Han ter Heegde zijn bekend met dit hardnekkige probleem. In een voorlopige reactie laat de burgervader weten dat er meer gesurveilleerd gaat worden door politie en boa's. Ook wordt er minder gewaarschuwd en meer bekeurd. Verder wordt een apart beveiligingsbedrijf in de armen genomen die op warme zomeravonden gaat controleren. Verder ligt er een taak voor de jongerenwerkers van Versa. De ouders van de jongeren die voor overlast zorgen, kunnen hierover een brief op de mat verwachten. Het is volgens de burgervader nog te vroeg om een vaarverbod in te voeren; dat moet nader bestudeerd worden. Wel ligt er een boot klaar die bij de eilanden kan surveilleren. Tot slot wordt geadviseerd om bij overlast te bellen met 0900-8844.

Uit de krant