Afbeelding
Foto: Bob Awick

Donkere wolken boven Crailo-plannen

Politiek

BUSSUM - Het wordt de vraag of de gemeenteraad komende maandag akkoord gaat met de aankoop van Crailo en de voorgenomen bouwplannen op de grond. De VVD, de grootste raadsfractie, heeft aangegeven tegen het huidige voorstel te gaan stemmen. 

Het voornaamste struikelblok vormt de controle en de grip die de gemeenteraad straks zou moeten hebben op het plan. Volgens de VVD ontbreekt het daar aan. Dat komt omdat de stuurgroep, kort gezegd de betrokken wethouders van Hilversum, Gooise Meren en Leren, een keuze maken voor een waarin nauwelijks democratische controle mogelijk is. Ze opteren ervoor om te gaan werken als een bv en niet volgens een zogenoemde 'gemeenschappelijke regeling'. Met zo'n regeling heeft de raad meer controle, een bv zet de raad op afstand. "De wethouders willen de komende 12 jaar een hele hoge schutting rond de bouwplaats, zonder kijkgaten", aldus VVD'er Hugo Bellaart.

Controle op Crailo belangrijk
De VVD vindt de controle door de gemeenteraad erg belangrijk, omdat de bouw op Crailo veel gevolgen zal hebben voor Bussum. De toekomstige bewoners zullen vooral op Bussum gericht zullen zijn. "De rol van de gemeenteraad van Gooise Meren is daarom essentieel", stelt Bellaart. 

Naast de rechtsvorm heeft de VVD veel problemen met de hoge druk waarmee de besluitvorming moet worden afgerond. Het hele proces zou daarmee minder zorgvuldig gaan. 

Gesprekken leveren niets op
Er werd de afgelopen weken veel gesproken over de plannen om Crailo. De gemeenteraden van Hilversum, Gooise Meren en Laren en de stuurgroep probeerden nader tot elkaar te komen om de plooien glad te strijken. Daar werd hard aan gewerkt, omdat iedereen wel achter de plannen voor Crailo zelf staat. De gesprekken leverden voor de VVD onvoldoende op. De stuurgroep blijkt niet van plan af te wijken van de ingezette koers. 

Uit de krant