Afbeelding

Minister geeft aftrap voor campagne tegen depressie in Bussum

Politiek

BUSSUM - Minister Edith Schippers heeft vanmiddag in Filmhuis Bussum de aftrap gegeven voor een publiekscampagne om het praten over depressie makkelijker te maken. Mike Boddé presenteerde en leerlingen van het Goois Lyceum waren ook uitgenodigd.

Het Filmhuis was voor de gelegenheid uitgekozen als locatie voor de lancering omdat bij de campagne niet alleen spotjes op radio en tv en dergelijke komen, ook in de bioscoop zullen spotjes worden vertoond.

Onderwerp van gesprek
Depressie moet de komende tijd hierdoor veel aandacht krijgen. Volgens het ministerie van Volkshuisvesting, Welzijn en Sport is depressie in onze samenleving niet of nauwelijks onderwerp van gesprek. "Ook weten omstanders er niet veel van, wordt het lastig gevonden om erop te reageren of wat men kan doen om iemand bij te staan en te helpen. Aan de andere kant vinden mensen met een depressie het vaak moeilijk, vanwege schaamtegevoelens, om over hun problemen te praten."

Mensen die kampen met ernstige depressie hebben volgens het ministerie te maken met onbegrip, vooroordelen, discriminatie en uitsluiting. "Het belemmert het herstel en kan de positieve gevolgen van behandeling tenietdoen."

Meer kennis
Het ministerie wil daarom met deze bewustwordingscampagne het onderwerp op de agenda zetten. Ook wil het de kennis vergroten en uiteindelijk het taboe rondom depressie doorbreken. De komende tijd wordt behalve het algemene publiek ook dit jaar ingezet op de doelgroep jonge vrouwen en jongeren omdat deze behoren tot de groepen waarbij depressie veel vaker voorkomt. In totaal worstelt 1 op de 20 Nederlanders ieder jaar met een depressie, bij jongeren is dat 1 op de 15.

Uit de krant