Afbeelding
Stelling

Kan de ozb omhoog?

Politiek

BUSSUM - U mag stemmen voor de eerste gemeenteraad van Gooise Meren. Maar waarop stemt u? En vooral: waarom? Hoe denken de politieke partijen over bepaalde onderwerpen? Tot en met de verkiezingen op woensdag 18 november presenteren we u elk weekend standpunten over bepaalde onderwerpen. Vandaag: de ozb.

Zelf uw politieke voorkeur testen? Ga naar GooiseMeren.StemWijzer.nl

OZB

Stelling: Om de dienstverlening op het gebied van zorg en ondersteuning op peil te houden, mag de belasting op huizen en gebouwen (ozb) omhoog.

CDA - Oneens
Er zijn voldoende alternatieve maatregelen en initiatieven om de dienstverlening voor zorg en ondersteuning op peil te houden zonder daarbij de ozb te verhogen.

50PLUS - Oneens
50PLUS is faliekant tegen lastenverhoging voor de inwoners, die de afgelopen jaren al veel koopkracht hebben ingeleverd. Geld voor de zorg vrijmaken via de bezuinigingen bij deze fusie. De ozb is geen melkkoe.

VVD - Oneens
De VVD vindt dat we goede zorg moeten bieden binnen het beschikbare budget. Dat kan omdat we de zorg binnen de gemeente goed georganiseerd hebben. We stellen de vraag centraal en we benutten de eigen kracht van onze inwoners. We zorgen dat onze oudere inwoners zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen wonen. Binnen de Jeugdhulp willen we ontzorgen en normaliseren. Op deze manier bieden we goede zorg binnen het budget en is een verhoging van de ozb niet nodig.

TROTS - Oneens
Zorg is een primaire taak van de gemeente. Het geld voor die primaire taak moet uit de gemeentebegroting komen. Als er een tekort ontstaat moet dat gevonden worden door op secundaire taken en wensen te bezuinigen of die uit te stellen totdat hier wel budget voor is.

D66 - Oneens
D66 staat voor een hoog voorzieningenniveau in de nieuwe gemeente. Onnodige lastenverzwaring dient echter voorkomen te worden. Het verhogen van de belasting op huizen en gebouwen is daarom een maatregel die voor D66 pas bespreekbaar is als de voorzieningen in Gooise Meren in het gedrang komen.

GroenLinks - Eens
GroenLinks wil dat onze gemeente een sociale gemeente blijft, waarin iedereen de zorg krijgt die nodig is. Als dat kan met de huidige inkomsten is dat prachtig. Maar als blijkt dat er meer geld nodig is, wil GroenLinks alle inkomsten van de gemeente onder de loep nemen. Hierbij moeten de woonlasten in totaal bekeken worden, dus niet alleen de ozb. Als bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing lager wordt door meer recycling, zou de ozb omhoog kunnen. Zo blijven de woonlasten voor de inwoners gelijk.

Gooise Ouderen Partij - Eens
De grens van bezuinigen op de zorg en ondersteuning van zorgvragende burgers is echt bereikt. De gemeente Gooise Meren en de nieuwe raad moeten echt serieus werk maken van bezuinigingen op andere kostenposten en pas dan kan het ozb-tarief worden verhoogd om een sluitende gemeentebegroting te krijgen. Pijnlijke keuzes maken is hier onvermijdelijk om de zorg en ondersteuning op een verantwoord niveau te houden.

PvdA - Eens
Iedereen moet de zorg en ondersteuning krijgen die hij/zij nodig heeft. Als er veel mensen veel zorg en ondersteuning nodig hebben en de opgebouwde reserves voor zorg en ondersteuning niet toereikend zijn, dan mag Gooise Meren de gemeentelijke inkomsten verhogen.

HvB - Geen van beide
Eerst moet alle financiële informatie open en eerlijk op tafel en dit is pas na 1-1-2016. We zullen bij de discussie inwoners moeten betrekken en samen keuzes maken. Voorzieningen in het sociaal domein moeten op peil blijven. Bezuinigingen zijn mogelijk door het gemeentehuis niet voor € 7.5 mln te verbouwen, afbouwen subsidie commerciële partijen (jaarlijks € 1 mln) en door het halen van regionale bezuinigingen (jaarlijks € 1 mln).

ChristenUnie - Geen van beide
In de Programmabegrotingen van zowel Bussum, Naarden en Muiden zijn voor 2015 reserveringen gedaan om de nieuwe dienstverlening op het gebied van zorg en ondersteuning op peil te houden. Wanneer het van het Rijk ontvangen budget onvoldoende blijkt te zijn, zal dit met het Rijk besproken moeten worden. Mocht de zorg voor mensen onverantwoord in de knel komen, dan is in het uiterste geval verhoging van de ozb mogelijk. Een andere mogelijkheid is om een eigen bijdrage naar draagkracht in te voeren.

Uit de krant