Afbeelding
Stelling

Subsidie voor zonnepanelen?

Politiek

BUSSUM - Komende november mag u stemmen voor de eerste gemeenteraad van Gooise Meren. Maar waarop stemt u? En vooral: waarom? Hoe denken de politieke partijen over bepaalde onderwerpen? Tot en met de verkiezingen op woensdag 18 november presenteren we u elk weekend standpunten over bepaalde onderwerpen. Vandaag: zonnepanelen.

Zelf uw politieke voorkeur testen? Ga naar GooiseMeren.StemWijzer.nl

Zonnepanelen

Stelling: De gemeente moet subsidie geven voor de plaatsing van zonnepanelen op huizen.

HvB - Eens
Subsidie voor zonnepanelen moet terugkomen, waarbij collectieve plaatsing op platte daken de voorkeur heeft en er geen aantasting plaatsvindt van het beschermd dorps/stadsgezicht. Hiermee zetten we stappen naar een Gooise Meren dat energieneutraal is.

CDA - Eens
Het CDA is voor een duurzame gemeente en wil een stimulerende rol spelen in het nemen van duurzame maatregelen van zowel gemeente als haar inwoners.

GroenLinks - Eens
Zonnepanelen zorgen voor een besparing op de woonlasten en dragen bij aan de duurzaamheidsdoelstelling van de gemeente. GroenLinks wil de aanleg van zonnepanelen stimuleren. In eerste plaats door het steunen van initiatieven als Watt Nu, maar ook door bijvoorbeeld samen met woningbouwcorporaties te kijken of, misschien met subsidie, ook huurwoningen zonnepanelen kunnen krijgen. Tenslotte zou de gemeente huiseigenaren kunnen ondersteunen bij de aanschaf door subsidie of collectieve inkoop.

GOP - Eens
De GOP hecht grote waarde aan het winnen van duurzame energie, waarbij zonnepanelen een van de minst kostbare investeringen is, een hoog rendement oplevert en de CO2-uitstoot verlaagt.

PvdA - Eens
Duurzame energieproductie is in het belang van iedereen. Een installatiesubsidie voor zonnepanelen stimuleert de aanschaf.

D66 - Eens
D66 wil Gooise Meren maken tot een van de duurzaamste gemeenten van Nederland. Focus op zonne-energie is daarbij van belang. Voor betaalbare zonnepanelen op huizen onderzoekt de nieuwe gemeente partnerschappen met stimuleringsfondsen, zoals de SVn (Stimuleringsregeling Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten). Ook zorgt de gemeente voor uitstekende informatievoorziening over zonnepanelen. D66 pleit voor steun aan het Bussumse initiatief Watt Nu om dit naar de andere kernen uit te breiden.

ChristenUnie - Oneens
De plaatsing van zonnepanelen is inmiddels een zichzelf terugverdienende actie voor de bewoners van een huis. Het is nu zelfs mogelijk om zonnepanelen de eerste periode te huren, zodat het ineens opbrengen van de aanschafprijs niet nodig is. Na het verstrijken van de huurperiode kan het echte terugverdienen van de plaatsing beginnen. Het verschaffen van gemeentesubsidie voor het plaatsen van zonnepanelen is niet nodig. Energiebedrijven zouden de goedkope winning van energie moeten stimuleren.

50PLUS - Oneens
Hoewel 50PLUS voorstander is van het plaatsen van zonnepanelen, is ze tegen subsidie door de gemeente. Het is geen gemeentelijke taak en ook onbetaalbaar. Eerdere subsidies en terugbetaling BTW komen van het Rijk.

VVD - Oneens
Dit is geen primaire gemeentetaak. Inwoners hebben de ruimte hier zelf invulling aan te geven en er zijn landelijke subsidieregelingen.

TROTS - Oneens
Het plaatsen van zonnepanelen is een beslissing van een huiseigenaar en dient ook door hem of haar te worden bekostigd om hiervan ook in de toekomst de vruchten van te plukken.

Uit de krant