Afbeelding

Nog veel zorgen over gevolgen fusie

Politiek

BUSSUM - De raadsleden van onder meer de VVD en Hart voor Bussum hebben nog zorgen over de financiële gevolgen van de fusie van de gemeenten Bussum en Naarden met Muiden.

Afgelopen week werd bekend dat er maatregelen genomen worden om de gemeente Muiden 'schoon' op te leveren als de gemeenten straks fuseren, maar nergens wordt nog concreet gezegd dat Bussum en Naarden geen geld op hoeven te hoesten om de schulden van de gemeente Muiden af te betalen: nog steeds een voorwaarde van de gemeenteraden van Bussum en Naarden.

De VVD van Bussum, Naarden en Muiden laat weten 'nog niet gerustgesteld' te zijn en Hart voor Bussum doet wederom een oproep om alsnog helemaal te stoppen met het fusieproces.

Zorgen over gevolgen
De voornaamste zorgen gaan over de gevolgen van de door de gemeente Muiden verkregen Artikel-12-status. De gemeente krijgt van het Rijk ongeveer 10 miljoen euro om haar financiële problemen op te lossen. Wat er exact gaat gebeuren, onder meer qua financiële gevolgen, moet snel duidelijk worden. De Tweede Kamer praat volgende maand over het wetsvoorstel. Er wordt dan eerst gedebatteerd over het onderwerp alvorens er besloten wordt hoe het nu verder moet. Voor het zover is volgt er deze week eerst nog een 'technische briefing' voor de Kamerleden. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat de Kamerleden dan vertellen hoe de gemeente Muiden er financieel exact voorstaat. Dat moet een hoop zorgen wegnemen.

"Bussum en Naarden hebben zich altijd verzet tegen welke financiële gevolgen dan ook", stelt Alexander Luijten van de VVD nogmaals. "Het Rijk en de provincie hebben hierover in het verleden verwachtingen gewekt. We verwachten dan ook boter bij de vis."

Gemeente bestuderen rapport
De gemeenten Naarden en Bussum laten weten het rapport over de financiële situatie van Muiden te bestuderen en willen nog niet inhoudelijk reageren.

Uit de krant