Afbeelding

Gemeenteraad: vangnet voor problemen van levensbelang

Politiek

BUSSUM - Er moet een vangnet komen om eventuele schulden van de gemeente af te dekken. Pas dan kan het samengaan van de gemeente Bussum, Naarden en Muiden doorgaan. Dat meent de gemeenteraad van Bussum. 

Er werd maandag extra vergaderd door de gemeenteraad over de ontstane onzekerheden rond het fusieproces. De gemeenteraad bleek nog steeds achter het plan om te fuseren te staan, maar wel alleen onder heldere voorwaarden. 

Problemen oplossen
VVD, D66, GL, CDA, GOP en John Krabbendam meenden dat de problemen rond de schulden van de gemeente Muiden, onder meer door de claim op het KNSF-complex, eerst goed opgelost moeten worden door het Rijk en de provincie Noord-Holland. Dat kon rekenen op steun van het merendeel van de raad.

Eerst ambtelijk fuseren
Er werd tevens opgeroepen om, als de problemen niet eerst worden opgelost, eerst alleen ambtelijk te fuseren. Muiden zou dan later alsnog helemaal kunnen fuseren met Bussum en Naarden. Dat kon rekenen op steun van veel van de raadsleden. Hart voor Bussum kwam met het verzoek aan het gemeentebestuur om de Tweede Kamer te verzoeken het wetsvoorstel te amenderen en alleen Bussum en Naarden te laten fuseren. Daar bleek geen steun voor. 

Gesprek met Plasterk
Het CDA kwam, samen met enkele anderen, met een oproep aan het gemeentebestuur om nog eens het gesprek te gaan voeren met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken om de bezwaren van Bussum aan te kaarten. Daar was ook steun voor.

Vervolg
Er wordt nu gewerkt aan een raadsbesluit over de te nemen vervolgstappen. De gemeenteraad praat daar donderdag verder over. 

Lees het liveblog. 

Uit de krant