Afbeelding

Wil Bussum nog wel fuseren met Muiden?

Politiek

BUSSUM - De gemeenteraad van Bussum wil praten over de positie van Bussum in het fusieproces. Ze maken zich grote zorgen over het KNSF-probleem van fusiepartner Muiden. 

De fracties van VVD, PvdA, D66, GL en CDA in de gemeenteraad van Bussum maken zich met het oog op de voorgenomen fusie met Naarden en Muiden grote zorgen over het feit dat de vaststelling van het bestemmingsplan voor het plan De Krijgsman in Muiden verdere vertraging oploopt. Dat laten ze vandaag weten in een gezamenlijk persbericht. 

Uitstel
De gemeente Muiden maakte dinsdagavond bekend dat als gevolg van een milieueffectrapportage de vaststelling van het bestemmingsplan niet in februari, maar pas in het najaar van 2015 plaats zal kunnen vinden. Al eerder was vaststelling van het bestemmingsplan uitgesteld van december 2014 naar februari 2015.

Schoon opleveren
De Bussumse raad heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat bij een fusie van de drie gemeenten Muiden schoon zou moeten worden opgeleverd. Dat betekent dat eventuele claims als gevolg van ontwikkelingen rond De Krijgsman niet ten laste van de inwoners van de nieuwe gemeente zouden moeten komen. Het wetsvoorstel dat minister Plasterk van BZK in december aan de Tweede Kamer heeft gestuurd bood hiervoor, althans gedeeltelijk, een vangnet.

Onduidelijkheid
De meest recente ontwikkelingen creëren echter nieuwe onduidelijkheid. Door het uitstel van het vaststellen van het bestemmingsplan is er nog geen vastgesteld bestemmingsplan op het moment dat in Den Haag over het wetsvoorstel wordt besloten. Verder is onduidelijk hoe de procedure gaat verlopen en welke consequenties dit heeft in relatie tot het vangnet dat de wet lijkt te bieden. Ten slotte geeft de gemeente Muiden aan dat de vaststellingsovereenkomst dient te worden aangepast. Ook dat is gezien de betrokkenheid van derde partijen een onzekere factor.

De meerderheid van de gemeenteraad wil de positie van de gemeente Bussum in relatie tot het fusieproces bespreken in een raadsvergadering. 

Uit de krant