Afbeelding

Onderzoekers: Huizen en Hilversum hoeven niet aan te sluiten bij de fusie van drie

Algemeen

BUSSUM - Huizen en Hilversum hoeven niet aan te sluiten bij de fusie van Naarden, Bussum en Muiden. Huizen moet over een jaar of vier fuseren met Blaricum, Eemnes en Laren. En Hilversum moet intensief gaan samenwerken met Weesp en Wijdemeren, die dan van huidige partner Stichtse Vecht af moeten. Dat adviseren Hannie te Grotenhuis en Geert Jansen aan de provincie Noord-Holland en de betrokken gemeentes.

De twee onderzoekers kwamen vorige week met een rapport over de bestuurlijke toekomst van de regio na een ronde langs alle betrokken gemeentes.

Hun aanbevelingen zijn input voor de provincie, die voor de zomer besluit over de herindeling van Naarden, Bussum en Muiden. Daarna is Den Haag aan zet. Op langere termijn wil Noord-Holland dat de negen gemeentes uit de regio opgaan in één gezamenlijke Gooistad of, als alternatief, in één Gooi- en één Vechtgemeente. Te Grotenhuis en Jansen onderzochten hoe de regio tot die grote fusie moet komen.

De onderzoekers stellen vast dat in de regio alleen de handen op elkaar gaan voor de fusie Naarden, Bussum en Muiden. "Andere scenario's krijgen weinig tot geen steun. Gemeentes willen geen fusie op fusie stapelen. Als er al moet worden gefuseerd, dan in een of hooguit twee stappen." 

Uit de krant