Afbeelding

Bussumse oud-brandweercommandant vreest gevolgen bezuinigingen

Algemeen

BUSSUM - Het gevaar voor de Bussumse burger neemt toe als er een brand ontstaat. Dat stelt oud-brandweercommandant Carl Gerkens. Omdat er geld bespaard moet worden, verandert er veel voor de brandweer van Bussum. "Een slechte trend", zegt Gerkens. "Er wordt aan alle kanten gegoocheld met getallen, maar het gevaar voor de burger neemt toe. Er komt een moment dat het fout gaat."

De tests van het brandweerkorps door eerst een auto met twee brandweermannen op pad te sturen voordat de rest van de blusploeg van vier man er met een andere auto aankomt, zorgt volgens de oud-commandant voor onaanvaardbare risico's. "De managers van de brandweer zeggen dat de brandweer zo sneller ter plaatse kan zijn. Dat klopt ook wel. Zo'n wagen, met over het algemeen duurbetaalde beroepskrachten, kan meteen vertrekken vanaf de kazerne. Maar wat kun je nu met twee man?"

Volgens Gerkens worden de brandweermansen erg beperkt. "Als het echt gaat om het redden van levens of het beperken van schade, kom je handen tekort. Deze twee brandweermensen worden hoe dan ook beperkt door regels, ze mogen bijvoorbeeld geen brandend pand betreden. Het moet dus anders. Als je een leven moet redden of schade moet beperken dan gaat het om snel handelen, dan moet je met een complete groep van zes man paraat staan. Het zou al enorm helpen als je eerst vier man op pad stuurt en er daarna een tweede auto achteraan komt. Dan kun je al veel meer en kun je toch besparen op kosten. Nu wordt er gespeeld met levens. Onaanvaardbaar."

Lees meer over de zorgen van de oud-commandant.

Uit de krant