Foto: Pieter Schut
Foto: Pieter Schut

Bewoners geschrokken en boos na slopen beeldbepalend pand

Algemeen

BUSSUM - Het was een beeldbepalend gebouw en jarenlang werd het gebruikt als tv-decor: het oude pand van Wim de Bie aan de P.J. Lomanlaan. Bouwvakkers hebben het deze week gesloopt, tot woede van enkele buurtbewoners. 

Het bewuste pandje aan de P.J. Lomanlaan was jaren geleden meerdere keren het decor van sketches van Van Kooten en De Bie. Onder andere sketches met Walter de Rochebrune, meneer Foppe en Tedje van Es werden er opgenomen. Het perceel waar het pand op stond werd onlangs verkocht. De koper gaat op die plek eenzelfde soort pand terugplaatsen. 

Toch reageren buurtbewoners geschrokken en boos. "Ze hebben een markant stukje van de buurt weggehaald, een schande dat dat zomaar kan. Dat huis had er gewoon nog moeten staan, we moeten er alles aan doen om zulke plekken voor de buurt te kunnen behouden", aldus één van de bewoners. De gemeente benadrukt dat het vanwege de beschermde status van de buurt extra goed heeft gekeken naar de plannen van de koper, maar dat het geen bezwaren heeft tegen de sloop en het te bouwen pand. 

Foto: Jaap van Hassel

Uit de krant